La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president xinès demana a Biden que els EUA i l’OTAN dialoguin amb Putin

-

quo” d’aquest territori que la Xina considera seu. Feia escasses hores que, en un altre gest d’audàcia per part de Pequín a la zona, un portaavion­s de la seva flota, el Shandong ,havia navegat a través de l’estret de Taiwan seguit per un destructor dels Estats Units.

Pel que fa a la versió xinesa de la intervenci­ó de Xi davant Biden, i segons va avançar la televisió oficial CCTV quan la reunió encara no havia acabat, el president xinès va remarcar la responsabi­litat de Washington i Pequín d’assolir la pau al món. Però també va demanar que els EUA, juntament amb la resta d’aliats de l’OTAN, entaulin un diàleg amb Moscou.

Va subratllar Xi que la Xina no desitjava el que va anomenar la “crisi” a Ucraïna. “No és una cosa que volguéssim veure”, va dir en concret sobre la guerra però sense pronunciar aquesta paraula i ni de bon tros parlar d’“invasió”. I, per descomptat, sense criticar Rússia.

“Com a membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU i com les dues principals economies del món –va assenyalar Xi–, ens correspon a nosaltres no només conduir pel camí correcte les relacions entre la Xina i els Estats Units, sinó assumir les nostres responsabi­litats internacio­nals i treballar per la pau i la tranquil·litat al món”.

Va afegir el líder asiàtic que “els conflictes i els antagonism­es no interessen a ningú”, de manera que “les relacions entre Estats no poden arribar a l’enfrontame­nt armat”.

En un missatge també dirigit al consum intern, segons es desprèn de la seva ràpida i àmplia difusió en hores no gaire tardanes de la nit a la Xina, Xi va sentenciar: “La pau i la seguretat són els béns que la comunitat internacio­nal hauria de tenir més al cor”.

La videotruca­da va arrencar després d’un preescalfa­ment poc encoratjad­or, a còpia d’advertènci­es creuades. I, després de la conversa, res no feia pensar que la tensió hagués de baixar a curt termini. Al cap i a la fi, és la guerra. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain