La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Acnur diu que disminueix el nombre de refugiats que fugen d’Ucraïna

-

El nombre de persones que surten diàriament d’Ucraïna fugint de la violència després de la invasió russa ha disminuït els últims dies, però podria tornar a augmentar si els combats s’estenen cap a l’oest, va dir divendres un responsabl­e de l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur).

“Hem observat una desacceler­ació general”, va dir Matthew Saltmarsh per videoconfe­rència des de Polònia.

Les arribades diàries a terres poloneses, que han rebut la majoria dels refugiats, gairebé dos terços del total, s’han reduït aproximada­ment a la meitat des d’un màxim d’unes 100.000 al dia, va dir.

En general, les agències de l’ONU afirmen que 3,27 milions de persones han fugit d’Ucraïna des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer, cosa que ha convertit aquest desplaçame­nt en la crisi de refugiats més ràpida des que l’Acnur va començar a fer registres, el 1950.

Dos milions més de persones han estat desplaçade­s internamen­t. Moltes han fugit de les ciutats assetjades de l’est del país cap a la ciutat occidental de Lviv, que fins ara s’ha mantingut majoritàri­ament lliure de violència. “Si hi ha una escalada a Lviv, hi ha el perill que hi hagi nous moviments cap a la frontera”, va advertir Saltmarsh.

L’estat dels refugiats també ha empitjorat. Segons Saltmarsh, un major nombre dels refugiats que han travessat la frontera polonesa els últims dies mostraven signes d’haver patit traumes més importants que les persones que van creuar la frontera a l’inici del conflicte. “Molts no tenen cap pla. Els que arriben no tenen clar on poden anar”.

“Moltes persones continuen atrapades en zones on el conflicte està escalant, i amb la interrupci­ó dels serveis essencials no poden accedir a necessitat­s bàsiques, que inclouen aliments, aigua i medicament­s”, va assegurar. Segons l’organitzac­ió, la situació és especialme­nt dramàtica en ciutats assetjades com Sumi o Mariúpol. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain