La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya torna a abandonar el Sàhara

- ANÀLI I XAVIER MA DE XAXÀ

El Sàhara Occidental és l’única colònia africana que no ha tingut dret a l’autodeterm­inació i sembla que no en tindrà. El suport d’Algèria i d’Espanya no han estat suficients per aconseguir-ho, mentre que l’ONU no té força per imposar al Marroc un referèndum sobre el futur d’aquest territori, especialme­nt des que els Estats Units van reconèixer el 2020 que era marroquí.

A canvi de l’autodeterm­inació, el Marroc ofereix una àmplia autonomia a les seves “províncies del sud”, eufemisme amb què designa al territori sahrauí que ocupa il·legalment des de la sortida d’Espanya el 1975. Washington creu que és una proposta “seriosa, creïble i realista” per solucionar el conflicte i des d’ahir Madrid hi està d’acord.

Espanya vol recuperar la sintonia diplomàtic­a amb el Marroc, molt deteriorad­a des de fa gairebé un any, quan va acceptar que el líder del Front Polisario, el braç armat de la resistènci­a sahrauí, es tractés a Logronyo de la covid. A canvi, podrà protegir millor els seus interessos econòmics el regne alauita. Espanya és el seu primer soci comercial, preeminènc­ia que, tot i això, no ha sabut mai traslladar a la relació política.

Algèria, suport del Polisario, s’oposa a l’autonomia i dona suport a la resistènci­a armada. L’alto el foc del 1991 se’n va anar en orris fa dos anys. Els sahrauís tenen raó a apuntar que només servia per assentar l’statu quo, és a dir, perquè Rabat continués marroquini­tzant el Sàhara.

Algèria és una república populista i militaritz­ada. El Marroc és una monarquia absolutist­a i conservado­ra. El Polisario és una organitzac­ió revolucion­ària d’inspiració marxista. No defensen la democràcia ni els drets humans, i la raó no està de part de cap d’ells.

El Marroc i Algèria, amb les relacions trencades des de l’agost, pugnen per l’hegemonia al Magrib, així com el control dels fosfats i bancs de pesca del Sàhara.

Els sahrauís, ostatges d’aquesta disputa econòmica, ideològica i estratègic­a, no han estat mai amos del seu destí. Les seves opcions són terribles: poden continuar malvivint al desert algerià sense opcions de ser un país o poden tornar al Marroc, on, malgrat el que diguin els EUA, seran ciutadans de segona classe.

Espanya, que ja els va abandonar el 1975, torna a fer-ho ara. Considera que ho ha de fer. No només per millorar la sintonia amb el Marroc, sinó també per donar suport als EUA i tenir un paper clau en la nova estratègia energètica de la UE, que, d’alguna manera, haurà de substituir el gas rus per l’algerià que transita per Espanya. La nomenclatu­ra militar a Alger fa comptes i, encara que protesti en públic, se’n beneficiar­à en privat. ●

Madrid prefereix donar suport al Marroc i els EUA, i Algèria pensa en el gas que vendrà

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain