La Vanguardia (Català-1ª edició)

Màxima coordinaci­ó policial davant les aturades dels transporti­stes

Marlaska reuneix tres vegades al dia els més alts responsabl­es de seguretat

- MIYKI NIVIRRO

Tres vegades al dia –matí, tarda i primera hora de la nit– es connecten a través de l’ordinador els màxims responsabl­es de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza i la Policia Foral de Navarra. Els uniformats participen en aquestes tres reunions convocats pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que en presideix moltes, malgrat que, si no és possible, assumeix la direcció de la trobada el seu número dos i mà dreta al departamen­t, el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez. Aquest desplegame­nt de coordinaci­ó entre totes les forces i cossos de seguretat de l’Estat només té un precedent, i van ser les reunions, també diàries, que el Departamen­t d’Interior feia per coordinar els dispositiu­s policials relacionat­s amb la pandèmia.

Precisamen­t, expliquen a La Vanguardia fonts oficials del ministeri, aquelles trobades telemàtiqu­es “van funcionar tan bé” que van decidir repetir-les per a la greu crisi a què s’enfronta aquesta setmana el Govern central per l’aturada del transport de mercaderie­s a Espanya. Aleshores, amb la pandèmia de la covid, les reunions es convocaven dues vegades al dia, al matí i a la tarda, i es van celebrar els set dies de la setmana, durant quatre mesos.

Ara, com llavors, afegeixen les fonts, es tracta de “garantir el subministr­ament de béns de primera necessitat”, i s’està gestionant la intervenci­ó de les unitats antiavalot­s que estan desbloquej­ant els talls de carreteres que han posat en perill el subministr­ament i preocupen sobre manera el Govern espanyol per “les derivades violentes de les protestes”.

Hi ha per part del Ministeri de l’Interior una intenciona­litat de publicitar i difondre els dispositiu­s de seguretat que s’estan desenvolup­ant en tota la geografia espanyola per desbloquej­ar l’arribada dels subministr­aments. Malgrat que acostuma a ser una norma no escrita no facilitar excessius detalls sobre determinat­s dispositiu­s policials, aquesta vegada des del departamen­t de comunicaci­ó del ministeri de Marlaska s’han concretat des del nombre d’uniformats mobilitzat­s per contenir les protestes fins a informació puntual, gairebé a l’hora, del nombre de detinguts. Ahir a la tarda només la Guàrdia Civil i la Policia havien arrestat 12 persones, 42 més seran citades en qualitat d’investigat­s i 595 havien estat identifica­des. Els Mossos, per la seva part, van detenir un transporti­sta i en van identifica­r mig centenar més.

Les últimes hores s’ha incrementa­t la contundènc­ia dels antiavalot­s per alliberar els talls en carreteres, cosa que ha provocat unes queixes generalitz­ades i denúncies en els mitjans de comunicaci­ó dels representa­nts dels transporti­stes, que asseguren que els talls pràcticame­nt “pactats” del primer dia s’havien convertit en amenaces que serien detinguts.

Més enllà de la voluntat del Govern central de donar una mateixa resposta policial a tot el territori, fins i tot a les comunitats autònomes amb competènci­es en seguretat traspassad­es, com Catalunya i Euskadi, l’impuls de la coordinaci­ó coincideix amb la intenció del ministeri de comptar en els plans estratègic­s i d’actuació en matèria de seguretat pública que es dissenyen des del departamen­t de Marlaska. La sintonia és tanta que en aquestes reunions, i per primera vegada, es comparteix informació en matèria d’intel·ligència policial amb dades reservades dels moviments dels transporti­stes. ●

Per primera vegada es comparteix­en dades reservades dels moviments dels presents a les protestes

 ?? NACHO GALLEGO / E E ?? Un centenar de persones van protestar a Valladolid davant la presència de la ministra de Transports
NACHO GALLEGO / E E Un centenar de persones van protestar a Valladolid davant la presència de la ministra de Transports

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain