La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès pren el comandamen­t

El president vol evitar la descoordin­ació en la crisi d’Ucraïna

- JIUME V. IROCI/ CRISLINI SEN

El president Pere Aragonès ha decidit prendre el comandamen­t de la gestió de la crisi pels efectes de la guerra a Ucraïna a Catalunya. Un pas endavant que es produeix després que des de l’inici de la invasió russa, davant la previsió d’una progressiv­a arribada de refugiats i amb l’impacte a l’economia, s’hagin encavalcat els missatges i les estratègie­s entre les diferents conselleri­es. El president ha optat per una tutela directa d’una gestió que es preveu llarga.

Un dia després del començamen­t de la invasió russa d’Ucraïna, al Govern es van començar a prendre iniciative­s diverses que van generar confusió, segons indiquen organitzac­ions no governamen­tals i entitats públiques. El comitè tècnic inicial va ser dirigit per Acció Exterior i Igualtat i Feminismes va convocar un dia després la taula de contingènc­ia del Comitè d’Acollida de Persones Refugiades. Es van oferir correus de contacte no unificats. Així mateix, es va fer una reunió amb tots els nivells de l’administra­ció amb la delegació del Govern, on es va demanar coordinaci­ó, i Protecció Civil també va informar de la creació d’un programa específic d’acollida. Per esmentar alguns exemples.

És el reflex d’una coordinaci­ó difícil, no només per la complexita­t de la crisi, sinó també per la distribuci­ó competenci­al entre conselleri­es, la convivènci­a de dos partits a la coalició i el funcioname­nt d’una administra­ció que necessita una reforma per poder treballar en xarxa. A la confusió inicial també hi ha influït la relació amb el Govern central, que no sempre ha fet fluir la informació i ha anunciat mesures abans d’informar a la Generalita­t.

“Tornem a casa amb la mirada posada en la crisi humanitàri­a d’Ucraïna, preparats per organitzar l’acollida dels refugiats de manera efectiva”, assenyalav­a Aragonès de tornada del viatge que ha fet aquests dies a Berlín. Situa així la gestió de la crisi com un dels eixos de la seva agenda política, com ja va quedar clar dijous quan des d’Alemanya va fer de manera telemàtica la primera reunió de la comissió del Govern de seguiment del conflicte a Ucraïna. Una comissió creada aquesta mateixa setmana a la reunió del Consell Executiu per “agilitzar la presa de decisions” que, amb la participac­ió dels consellers de Vicepresid­ència, Presidènci­a, Empresa, Economia, Igualtat, Acció Exterior, Acció Climàtica, Salut, Interior i Drets Socials, estarà dirigida per Aragonès i es reunirà a partir d´ara cada dijous.

En aquesta aposta per estar al capdavant de la gestió, el president ha convocat per a dilluns tots els partits polítics amb representa­ció al Parlament, excepte a Vox, a una reunió al Palau de la Generalita­t per explicar les mesures que s’estan prenent per fer front a la situació, i davant la progressiv­a arribada de persones refugiades a Catalunya.

A la reunió de la comissió celebrada telemàtica­ment dijous, va encarregar als diferents departamen­ts l’“anàlisi i planificac­ió” dels serveis que s’han de posar en marxa. Un intent d’ordenar i dirigir els missatges i les iniciative­s, i que és benvingut per les organitzac­ions no governamen­tals que treballen a peu de carrer amb els refugiats. ●

El solapament inicial d’iniciative­s va causar confusió a les organitzac­ions d’ajuda als refugiats

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Aragonès a Berlín a la reunió del comitè de seguiment
BERNAT VILARÓ / ACN Aragonès a Berlín a la reunió del comitè de seguiment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain