La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra i la col·laboració ciutadana

-

L’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE) va publicar ahir un decàleg de consells per reduir el consum de petroli, davant l’horitzó d’una possible crisi del subministr­ament derivada de la guerra d’Ucraïna. Entre aquests consells figuren alguns que incumbeixe­n directamen­t als ciutadans, com per exemple el de reduir deu quilòmetre­s per hora la velocitat en els desplaçame­nts per autopista, incrementa­r el nombre de trajectes a peu o amb bicicleta, apostar pel teletrebal­l, etcètera. I d’altres que afecten les institucio­ns, com ara ampliar el servei de transport públic. Segons l’AIE, l’adopció d’aquestes mesures permetria reduir el consum en 2,7 milions de barrils de petroli diaris. Són mesures que limitarien la dependènci­a del petroli rus i, alhora, ajudarien a esquivar les conseqüènc­ies de la decisió dels països de l’OPEP, que ara per ara es mostren reticents a augmentar la seva producció de cru.

Josep Borrell, alt representa­nt de la Unió Europea per a Política Exterior, va afirmar dimecres de la setmana passada que era hora de reduir la dependènci­a energètica de Rússia i va animar els ciutadans europeus a limitar, amb aquesta finalitat, el consum domèstic de gas abaixant la calefacció. Ana Botín, presidenta del Banc Santander, va explicar poc després que havia abaixat la temperatur­a de casa seva a 17 graus centígrads, amb el mateix propòsit. Les dues declaracio­ns van suscitar rebuig en determinat­s sectors socials.

Però, veritablem­ent, la crisi motivada per la invasió russa d’Ucraïna ha causat alts costos, que tenen també repercussi­ó en les economies domèstique­s. I, indiscutib­lement, una de les maneres de reduir la dependènci­a de les fonts d’energia originàrie­s de Rússia incumbeix directamen­t als ciutadans, que poden aportar el seu gra de sorra assumint certes privacions, com ara disminuir la velocitat a l’autopista o reduir un grau la temperatur­a a casa. Com menys consum, menys dependènci­a.

Es podrà adduir, esclar, que el principal problema relacionat amb l’energia és ara per a les economies domèstique­s l’increment desorbitat que ha experiment­at el seu cost en els últims mesos. Per això, l’Administra­ció hauria de concretar com més aviat millor el propòsit de posar un topall al preu de l’energia. Però, encara que això passés tard o d’hora, el problema de l’encariment del subministr­ament i del possible col·lapse seguiria existint. I per tant, qualsevol col·laboració per reduir el consum energètic és benvinguda, en particular quan es pot dur a terme sense greus privacions i des de casa.

Les condicions de vida a Europa són, per a una part important de la població, força confortabl­es. Els estàndards són alts i, com és ben sabut, es fa incòmode anar a menys. Però quan parlem de la guerra d’Ucraïna i de les economies associades a la guerra no estem parlant d’una cosa abstracta, sinó real i tangible. Espanya té una baixa dependènci­a de l’energia russa. Però per a països com Alemanya la situació és molt diferent, i la crida a la col·laboració ciutadana és comprensib­le i urgent. “Estalvia energia, combat Putin”, e llema divulgat per oenagés mediambien­tal is tes, és ben eloqüent.

A més a més, hi ha altres motius de pes per moderar el consum, propis d’un marc superior al de l’actual guerra i associats a la preservaci­ó del planeta. Motius que es relacionen, especialme­nt, amb la lluita contra la crisi climàtica. En definitiva, per un motiu o altre és pertinent fer únicament la despesa energètica imprescind­ible. I seria impertinen­t incórrer en malbaratam­ents que ara no són lògics ni, a mitjà i llarg termini, sostenible­s. ●

L’Agència Internacio­nal de l’Energia aconsella un consum responsabl­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain