La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna, diplomàcia i mediacions

-

Mentre la guerra s’enquista a Ucraïna i les negociacio­ns directes entre Moscou i Kíiv per fer possible un alto el foc no sembla que avancin, són molts els que posen la vista en altres grans protagonis­tes col·laterals d’aquest conflicte, actors internacio­nals que encara poden tenir i han de tenir un paper important de mediació i d’impuls diplomàtic que faci possible un acord per posar fi a la guerra.

I en aquest sentit tots els ulls estan posats en la Xina. Ahir, el president Xi Jinping va mantenir una entrevista virtual de dues hores amb el seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden. Biden el va pressionar perquè no sigui el salvavides financer i militar de Putin sota l’advertènci­a de sancions, i el líder xinès va declarar que aquest conflicte no beneficia ningú i que la guerra s’ha d’acabar com més aviat millor. És a dir, la Xina crida al diàleg i a la negociació, però sense fer esment de qui és l’agressor i molt menys condemnar-lo.

Però la indefinici­ó de Pequín no podrà durar eternament. D’una banda, rebutja qualificar d’invasió la guerra a Ucraïna mentre continua sense reconèixer l’annexió de Crimea i, de l’altra, li és bàsic preservar el comerç amb Europa, però firma un acord estratègic amb Rússia. La falsa neutralita­t xinesa és un desafiamen­t per a la seva diplomàcia, que podria exercir un paper mediador decisiu per bé que de moment prioritza la cautela.

Encara que ni els EUA ni la Unió Europea no semblen els millors interlocut­ors per dialogar amb Moscou pel seu enfrontame­nt amb Putin, a les cancelleri­es europees no es llança la tovallola de la negociació. Ahir el president francès Macron i el canceller alemany Scholz van conversar per telèfon amb el líder del Kremlin, tot i que no van aconseguir cap avenç. Altres actors que també podrien tenir un paper estratègic de mediació són Turquia i fins i tot la mateixa OTAN amb alguna proposta de missió per al mantenimen­t de la pau, com ha plantejat Polònia.

Resulta obvi que només les grans potències com els Estats Units, la Xina, i a un nivell inferior la Unió Europea, poden pressionar Rússia mitjançant un esforç suplementa­ri per buscar vies dialogades i pacífiques perquè l’alto el foc arribi a Ucraïna com més aviat millor. Totes han de treballar a favor d’una solució negociada, encara que aquesta continuï semblant molt llunyana després que Putin rebés ahir un bany de masses i lloés “l’heroisme dels soldats russos per evitar un genocidi a Ucraïna”. ●

Els EUA, Europa i la Xina han de continuar apostant per la negociació amb Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain