La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xile obre noves alberedes

- Manuel Castells

La paraula que va pronunciar més vegades el president Boric en el seu discurs inaugural des del mateix balcó de La Moneda on van matar Allende va ser junts. Perquè aquest és el projecte del jove president que va obtenir el nombre més alt de vots de la història de Xile. Transforma­ció social i política, sí, però unint voluntats, tancant les ferides de l’esclat social de l’octubre del 2019, superant els dimonis del passat, i establint les bases per a la convivènci­a mentre s’aborden reformes profundes.

No serà fàcil perquè Boric no té majoria ni al Congrés ni al Senat. Els vells partits resisteixe­n, per bé que socialiste­s i democristi­ans semblen disposats a col·laborar. I no serà fàcil perquè continua vigent la Constituci­ó de Pinochet, encara que els xilens van aprovar en referèndum l’elecció d’una Convenció Constituen­t que està elaborant una nova Constituci­ó. Tot i que la Constituci­ó va ser esmenada pel president Lagos, mentre no hi hagi un nou text moltes reformes seran limitades. Per exemple, en l’educació università­ria, dominada per p seu do universita­ts amb ànim de lucre, origen de la protesta del moviment estudianti­l del 2011, que va portar al procés de canvi actual. A partir d’una nova Constituci­ó es podran abordar els greus problemes encara pendents en educació, salut, pensions, habitatge, reforma fiscal. I aquí rau el quid de la qüestió.

L’Assemblea Constituen­t, amb majoria d’independen­ts, no representa la societat xilena present, sinó l’esperança d’un futur millor. De fet, en l’elecció presidenci­al un 44,1% va votar per Kast, un pinochetis­ta irredempt. Gairebé el mateix vot obtingut per Pinochet en el referèndum que va perdre el 1989. Més enllà de l’àrea metropolit­ana de Santiago i de Valparaíso, que concentren grans sectors populars, el nord i en part el sud continuen estant en mans de la dreta. Hi va haver, a més, una repressió violenta del moviment social, de manera que hi ha desenes de persones preses encara sense jutjar. I continua pendent la qüestió maputxe, la minoria indígena abusada al llarg de la història i desposseïd­a de les seves terres per grans empreses de l’agroindúst­ria. A l’Araucania hi ha violència. El primer gest del Govern va ser enviar la ministra de l’Interior, Izkia Siches, al sud per negociar amb representa­nts maputxes. La van rebre amb trets a l’aire.

O sigui, que costarà, però hi haurà reforma. Perquè Boric ha après les lliçons de la dramàtica història de Xile. Abans del seu discurs es va inclinar davant el bust d’Allende. I va acabar citant les paraules de l’últim discurs d’Allende: “S’obriran les grans alberedes per on passarà l’home lliure”. I Boric hi va afegir: “I la dona lliure”. Perquè el feminisme és un eix central d’aquest Govern. Va córrer l’emoció a dojo a la cerimònia d’inauguraci­ó al Congrés. Hi ha esperança a Xile. I potser excessives expectativ­es. El que ja és una realitat és que el neoliberal­isme generador d’injustícia social s’ha desplomat irreversib­lement al país que es va erigir com el seu model. ●

El neoliberal­isme generador d’injustícia social s’ha desplomat irreversib­lement

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain