La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oligarques vinguts a menys

- Isabel Gómez Melenchón

Ha de ser molt dur quedar-te sense iot d’un dia per l’altre com els està passant als oligarques russos. Un matí fas plans per prendre el café au lait avec son croissant a Saint-Tropez i clavar-te el whisky d’abans de sopar a Portofino i resulta que et despertes al moll del Port Vell, que la Barcelonet­a deu tenir el seu què però no és el mateix. Ser pobre de sobte deu descol·locar una barbaritat, que ja ho diu el refrany, que a les coses bones t’hi acostumes de seguida, i deu ser cert perquè em temo que els amics rics de Putin només van començar a ser-ho quan ell també ho va ser, amb la pols que hi arriba a haver a les drassanes.

La casualitat va fer que la informació sobre els quatre iots oligàrquic­s que hi havia al port de Barcelona abans que sortissin volant en lloc de navegant, els que van poder, coincidís amb les primeres ofertes de creuers per a l’estiu, ja ho veuen, quan es tanca una

La prohibició d’exportar-hi perruques té la seva raó: els caurà el pèl, que es vegi

porta s’obre una finestra. Cabran les pameles Trucci als jacuzzis per a famílies? Els vestits de nit del casament de la cosina agermanats amb els Chachanels a la cua del bufet lliure? No he anat mai de creuer, però aquest és el moment.

També és que és mala sort que tot això els hagi coincidit amb la Setmana de la Moda a París i que s’hagin quedat sense renovar el vestuari, per allò del creuer, però em fa l’efecte que pitjor que la falta de caviar, que l’escassetat de vodka (del que prenen ells), de tòfones, dels vins de categoria, tots productes de primera necessitat, que segur que els vials dels clubs del gurmet moscovites ja estan arrasats, el pitjor ho patiran ells, perquè entre els productes prohibits per Europa per exportar-los figuren les perruques, els flocs de cabells, els bigotis i, vet aquí, els perruquins. No acabava d’entendre bé allò de vetar les extensions i altres, però ara ho veig: es tracta de minar la moral i l’autoestima dels oligarques. Les oligarques per delegació de la targeta de crèdit sempre es podran fer unes metxes california­nes, però ells, què faran quan se’ls descobreix­i la tonsura?

Vaja, que és el més normal a partir de certa edat i fins i tot abans, però ells, com vendran la calvície? Perquè llavors serà quan es veurà que els ha caigut el pèl. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain