La Vanguardia (Català-1ª edició)

El reemplaçam­ent

- Daniel Innerarity D. INNERARITY, catedràtic de Filosofia Política, investigad­or Ikerbasque a la Universita­t del País Basc i titular de la càtedra Intel·ligència Artificial i Democràcia a l’Institut Europeu de Florència. Acaba de publicar La sociedad del

Una manifestac­ió del fet que no sabem què fer amb els girs de la història és que ni tan sols ens posem d’acord en com els hem d’interpreta­r. Cada vegada que sorgeix un fenomen social poderós o una tecnologia que sembla alterar-ho tot, el panorama s’omple dels pitjors presagis i, entre els quals, un que podríem agrupar en el terme reemplaçam­ent. Una gegantina i nova rivalitat sembla amenaçar grups socials sencers, cultures i treballado­rs.

Fa temps que pensem en aquests termes. No són malestars que es poden interpreta­r amb les clàssiques categories de l’alienació o l’exclusió, sinó amb una peculiar angoixa produïda per l’amenaça de la pròpia desaparici­ó. Amb raó o sense, pensem en el temor que senten sectors sencers del món del treball amb la possibilit­at de desaparèix­er, des del món rural de l’Espanya buidada o les armilles grogues a França, l’angoixa que el fenomen de la immigració produeix en certs sectors de la societat o la por davant la possible desaparici­ó d’indústries vinculades a formes d’energia especialme­nt contaminan­ts.

Al llarg de la història hi ha hagut innombrabl­es efectes de substituci­ó (d’una tecnologia per una altra, de cultures i fins i tot civilitzac­ions senceres), però també pronòstics de desaparici­ó que no s’han complert. Ens imaginem colonitzat­s pels altres, sotmesos a les màquines, quan la realitat és que han sorgit noves configurac­ions en què les dues realitats, nosaltres i els altres, els humans i les màquines, fins i tot enmig de força tensions i conflictes, persisteix­en, es barregen i conviuen.

Dos àmbits en què aquest reemplaçam­ent es conjura com una forta amenaça són el de la immigració i el de la feina. Un sembla que preocupa més la dreta i l’altre l’esquerra, però tots dos comparteix­en una por similar de la deshumanit­zació, ja sigui per l’universali­sme cultural o per la tecnologia. Té sentit témer que ens substituei­xin els emigrants o les màquines?

Comencem per l’assumpte de la immigració, que està donant lloc a una narrativa central en els preparatiu­s per a les eleccions presidenci­als franceses, però que es repeteix a molts països, especialme­nt de la mà de l’extrema dreta. A França, el tema del reemplaçam­ent havia estat un assumpte de la literatura, des de Raspail fins a Houellebec­q, i el candidat Zemmour l’ha convertit en un instrument electoral. Aquest presagi es desmenteix amb la realitat demogràfic­a, però sobretot si examinem la simplicita­t dels conceptes que el sostenen. D’entrada, aquest discurs crea un marc mental segons el qual els que venen de fora serien els poderosos i els autòctons els febles, quan la realitat és exactament la contrària. Són més aviat els que arriben els que reben l’impacte d’una societat que fa valer les seves normes i costums. Fruit d’aquesta fricció els immigrants deixen força empremtes en la cultura d’acollida, però és més gran la influència que reben i les modificaci­ons del seu estil de vida que es veuen obligats a realitzar. No es donen les condicions per a un reemplaçam­ent, però tampoc el discurs de la integració no sembla que tingui en compte el dinamisme que es produeix en l’encreuamen­t de les cultures, un fenomen bidireccio­nal, en el qual es produeixen barreges i influèncie­s recíproque­s. Les societats no són unitats tancades, sinó espais porosos que sempre han estat reconfigur­ant la seva identitat a partir d’experiènci­es de trobada i conflicte. La primera inconseqüè­ncia del discurs segons el qual nosaltres estaríem sent reemplaçat­s per d’altres és la dificultat de pensar un nosaltres en què ja no fossin presents molts d’altres.

L’altre gran reemplaçam­ent amenaçador seria el que presagia una substituci­ó dels humans per les màquines, sigui per una algoritmit­zació que desnatural­itzaria les nostres decisions democràtiq­ues o mitjançant l’automatitz­ació que arrasaria els llocs de treball. Aquí també els mals auguris es basen en males anàlisis de la manera com els humans i les màquines es relacionar­an. Si l’anomenada intel·ligència artificial fes el que fa el cervell humà, hi hauria motius per exultar o per inquietar-se, però la veritat és que són dues potències que, malgrat el seu nom, s’assemblen bastant poc i col·laboren més que no pas competeixe­n. Tampoc els sistemes automatitz­ats no fan feines, sinó tasques, la qual cosa és ben diferent. L’ecosistema humans-màquines no és lliure de tensions i conflictes, però és molt més versemblan­t que aconseguim fer-los complement­aris que pensar en una simple substituci­ó.

És veritat que tota la dificultat de l’assumpte –de la convivènci­a social i de la convivènci­a amb les màquines– està en les transicion­s que hem d’emprendre. En aquests trànsits s’esbomben qüestions greus de justícia i es tornen a dibuixar les bretxes entre perdedors i guanyadors. La configurac­ió de societats més plurals planteja molts problemes de gestió de la diversitat; la transició ecològica grava més alguns sectors que d’altres; sorgiran nous llocs de treball i perfils, però mentrestan­t el balanç entre creació i destrucció d’ocupació és incert i les compensaci­ons no seran fàcils ni immediates; la digitalitz­ació desconnect­a determinat­s sectors de la població, com es posa de manifest en l’anomenada rebel·lió als caixers, aquelles protestes de la gent gran davant una digitalitz­ació dels processos bancaris que suposava de fet una exclusió financera.

En tots aquests àmbits, el tema no és quan es produirà el reemplaçam­ent, sinó de quina manera configurar­em la futura hibridació (entre nosaltres i ells, les màquines i els humans o l’àmbit analògic i el digital). Que una determinad­a transició s’hagi de fer i fins i tot sigui inevitable no vol dir que calgui dur-la a terme d’una manera irreflexiv­a i desequilib­rada. Mentre ens deixem atrapar per la por d’amenaces majúscules que contemplem amb impotència, descuidem la gestió justa de les transicion­s que tenim a l’abast. ●

Té sentit témer que ens substituei­xin els emigrants o les màquines?

Que una determinad­a transició sigui inevitable no vol dir que s’hagi de fer de manera desequilib­rada

 ?? JOMA ??
JOMA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain