La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AIE planteja reduir la velocitat a la carretera per estalviar benzina

L’Agència de l’Energia alerta de col·lapse al mercat del petroli

-

La invasió d’Ucraïna i les sancions a Rússia han provocat una crisi energètica global que podria degenerar en un col·lapse del mercat del petroli per falta d’oferta, segons l’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE). Per evitarho, aquesta organitzac­ió ha proposat un pla de xoc centrat en la reducció de l’ús del cotxe i de l’avió que, segons els seus càlculs, permetria estalviar 2,7 milions de barrils diaris (l’equivalent a la demanda de petroli del parc automobilí­stic de la Xina) els pròxims quatre mesos, una quantitat que supera els 2,5 milions de barrils de cru rus que calcula que desapareix­eran del mercat a partir de començamen­ts d’abril.

L’AIE és una organitzac­ió internacio­nal, de què Espanya forma part, creada per l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) després de la crisi del petroli del 1973 a fi d’assegurar el proveïment dels Estats membres. Al darrer informe, publicat ahir, afirma que la pèrdua del subministr­ament del principal exportador mundial, Rússia, amenaça de provocar “la crisi d’oferta de petroli més gran en dècades, amb enormes implicacio­ns per a les nostres economies i les societats”.

Aquesta tensió ja s’ha traduït en un fort augment dels preus. La factura mensual de transport i calefacció per a les famílies als països desenvolup­ats ha crescut un 35% des del gener del 2021, fins als 181 euros actuals. Tot i això, les economies avançades poden frenar la demanda abans que arribin els habituals increments de començamen­ts d’estiu. Com? Més enllà de la decisió d’alguns governs de compensar amb diners públics una part de l’escalada de preus, l’AIE planteja promoure un canvi de comportame­nt dels consumidor­s molt centrat en la racionalit­zació de l’ús de l’automòbil.

El Decàleg de l’organitzac­ió inclou reduir el consum de combustibl­e a través de límits de velocitat més baixos, treballar des de casa, límits ocasionals per l’accés d’automòbils als centres de les ciutats, transport públic més barat o més ús compartit del cotxe. També planteja prohibir els viatges de negocis amb avió substituin­tlos per reunions virtuals i canviar el transport aeri pel tren d’alta velocitat quan es pugui.

Una de les mesures potencialm­ent més útils (430.000 barrils d’estalvi al dia) consistiri­a a abaixar 10 km/h el límit de velocitat a les autopistes pels turismes i els camions. No és res de nou. Ja es va fer als EUA i en diversos països europeus durant la crisi del petroli del 1973 (Espanya va fixar els primers límits de velocitat el 1974) i, de manera molt més recent, com a mesura contra la crisi econòmica del 2008. A Espanya, el Govern central va implantar una reducció de 120 km/h a 110 km/h el març del 2011 adduint que suposaria un estalvi d’un 15% en el consum de gasolina i d’un 11% en el de gasoil, però la mesura no va arribar a durar ni 4 mesos, després d’haver proporcion­at 450 milions d’estalvi en importacio­ns de cru, va explicar l’Executiu espanyol.

Una altra proposta de l’AIE de gran impacte potencial consisteix a teletrebal­lar tres dies a la setmana. Així s’evitarien milions de desplaçame­nts diaris i s’economitza­ria mig milió de barrils. L’Agència calcula que abans de la pandèmia l’ús del vehicle privat per anar a la feina a les economies avançades implicava un consum de 2,7 milions de barrils de petroli al dia. I afirma que un terç de les feines als països desenvolup­ats es pot fer des de casa, “cosa que obre la possibilit­at de reduir la demanda de petroli mentre es manté la productivi­tat”. Als EUA el trajecte mitjà d’anada a la feina amb cotxe és de 18 km i a Europa, de 15.

Paral·lelament, també com a “resposta temporal a curt termini”, es proposa una reducció de les tarifes del transport públic. Nova Zelanda les abaixa a la meitat els pròxims tres mesos i, segons l’AIE, les experiènci­es demostren que això dona com a resultat un nombre d’usuaris més alt.

Les propostes “no són només bones per al confort dels mercats els pròxims mesos, sinó que també estableixe­n les bases per a un panorama energètic més net i més segur, en línia amb la transició energètica” i els objectius de limitar l’escalfamen­t global, va afirmar Fatih Birol, director de l’AIE. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Senyal de límit de velocitat en una via ràpida als accessos a Barcelona
ÀLEX GARCIA Senyal de límit de velocitat en una via ràpida als accessos a Barcelona
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain