La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou pla contra la covid posarà fi als aïllaments dels positius

La comissió de Salut Pública concretarà ben aviat quan s’aplicarà la mesura

- TAd'Ld

La comissió de Salut Pública continuarà treballant la setmana que ve en el nou pla de vigilància de la covid, que entre altres qüestions elimina l’obligatori­etat per a tots els positius d’aïllar-se set dies, amb la baixa laboral correspone­nt. Sí que es mantindran els aïllaments en la població vulnerable (avis, malalts crònics i immunodepr­imits) i en els anomenats entorns vulnerable­s, és a dir, residèncie­s de gent gran, hospitals i centres de discapacit­at, entre d’altres. Però el període de quarantena es redueix a cinc dies.

Ho van indicar a La Vanguardia representa­nts de salut pública de les comunitats, que fa dos dies que estan reunits (presencial­ment i telemàtica­ment) per establir quan es posarà en marxa aquesta nova estratègia i en funció de quins indicadors. El que sí que sembla clar és que ja no s’utilitzara­n les dades d’incidència acumulada, ja que es considera que no són rellevants, i sí les que fan referència a l’ocupació dels llits hospitalar­is (principalm­ent a les ucis) i les morts, segons aquestes fonts.

Una altra de les qüestions que també estudia la comissió (i que rep el suport de la majoria de les comunitats) és que no es facin de manera generalitz­ada proves diagnòstiq­ues de la covid, de manera que les PCR i els tests d’antígens es reservin fonamental­ment a la població i els entorns vulnerable­s.

Quines implicacio­ns tenen aquestes decisions per als ciutadans? Quan Sanitat i les comunitats aprovin aquesta nova estratègia de vigilància i es defineixi la seva entrada en vigor, els ciutadans amb símptomes de covid hauran d’anar al metge, que serà qui decidirà si els fa o no una prova diagnòstic­a i, en funció del seu estat de salut, els dona la baixa laboral i imposa l’aïllament.

Ho va avançar el conseller extremeny de Salut, José María Vergeles, que va detallar que la nova estratègia covid determinar­à que “no fa falta” fer proves a tothom, sinó fer “una estimació de la incidència en la població general”.

En el nou període es vigilarà especialme­nt la malaltia greu, les persones vulnerable­s i les que treballen en entorns com residèncie­s sociosanit­àries, hospitals i ajuda a domicili, entre d’altres.

“Desapareix­en les quarantene­s en la població general”, que no tindran baixa laboral excepte que, com passa en altres infeccions respiratòr­ies, “tinguin uns símptomes de malaltia”, com ara febre, malestar general o dificultat per respirar, que “els impedeixin estar uns dies treballant”, va explicar. En aquests casos “se’ls farà la baixa per aquest motiu, però ja no per covid”, que s’indicarà per als “profession­als que treballin en entorns vulnerable­s”.

D’aquesta manera, segons Vergeles, “ja no importa tant quina és l’etiqueta d’aquesta infecció respiratòr­ia”. El que “sí que s’aconsella” és que “en les interaccio­ns que es tingui amb la societat s’estigui tan protegit com sigui possible”. És a dir, que s’utilitzi la mascareta per evitar infectar d’altres, cosa que també es recomana amb altres virus, com la grip.

En aquesta mateixa línia, Madrid ja va presentar el 8 de març el marc en què es desenvolup­aria la nova etapa de la pandèmia. La seva proposta era, a més d’eliminar aïllaments per a casos asimptomàt­ics i la pràctica de proves generalitz­ada, començar a retirar la mascareta, encara que aquest tema encara no ha estat abordat per la comissió de Salut Pública.

Els responsabl­es de salut pública del ministeri i de les comunitats “no tenen pressa” per avançar cap a la nova fase de normalitat en un moment en què la incidència augmenta: ahir va pujar 13 punts respecte a dimarts, i va arribar als 445,8 casos per 100.000 habitants i 64.597 casos nous. Tot i això, la pressió hospitalàr­ia se situa en risc baix, amb menys pacients a les ucis.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la nova subvariant BA.2 de la soca òmicron encara és més contagiosa i està impulsant un increment de casos les últimes setmanes. “La pandèmia és lluny d’acabar-se”, va assenyalar ahir un portaveu de l’OMS. ●

Els metges seran els que determinar­an les baixes laborals dels contagiats amb símptomes greus

 ?? Barceloen EVroen I SBS ?? La nova estratègia eliminarà la pràctica de proves de detecció generalitz­ada a la població
Barceloen EVroen I SBS La nova estratègia eliminarà la pràctica de proves de detecció generalitz­ada a la població

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain