La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 4% dels nens que ronquen desenvolup­en apnea, que resta rendiment escolar

-

Aproximada­ment un de cada deu nens ronquen habitualme­nt, i, si no es tracten, un 4% acabaran desenvolup­ant una apnea, unes pauses respiratòr­ies que incideixen negativame­nt en el desenvolup­ament físic i cognitiu en forma d’un menor creixement i rendiment escolar. L’alerta l’han fet els especialis­tes de la unitat de trastorns del son de l’hospital

Sant Joan de Déu de Barcelona, en vista que el ronc infantil és una cosa a què les famílies no sempre fan atenció.

“Sovint els pares pensen que el seu fill només respira fort perquè prenen com a referència el ronc dels adults”, explica el responsabl­e de la unitat, Óscar Sans. Però el ronc infantil s’ha de vigilar, i per això Sans aconsella a les famílies que consultin el pediatre quan detectin que el seu fill ronca, sense estar refredat, més de tres nits a la setmana durant un període superior a tres setmanes.

“És important que el pediatre en faci una valoració i un control perquè no evolucioni cap a una apnea del son. Si té sospites, el pediatre derivarà el nen a una unitat especialit­zada”, afegeix.

Aquesta unitat de Sant Joan de Déu atén un miler de nens a l’any. Alguns amb alguna patologia que porta associats problemes per a la conciliaci­ó o el mantenimen­t del son, com és el cas del trastorn de l’espectre autista o la síndrome de Down. D’altres, en canvi, presenten trastorns del son com l’insomni, la narcolèpsi­a o la síndrome de les cames inquietes.

Segons els especialis­tes, més d’un 76% dels escolars espanyols creuen que tenen problemes per dormir, percentatg­e que arriba fins a un 91% en algunes franges d’edat. I un 15% no tenen un horari regular de son durant el curs escolar, aspecte que consideren molt rellevant per la incidència que té en el seu desenvolup­ament i en el seu rendiment, ja que dormir bé té un paper fonamental en el desenvolup­ament físic i neurobiolò­gic durant la infantesa i l’adolescènc­ia, i en la memòria. “Els nens inscrits a classes de recuperaci­ó tenen de manera significat­iva més problemes en l’àrea del son”, asseguren els pediatres.

I vinculen una part dels problemes de son amb la presència de dispositiu­s electrònic­s al dormitori durant la nit. D’altra banda, emfatitzen que, si a l’ús de pantalles s’hi sumen que el nen ronqui o tingui apnea i l’obesitat, les conseqüènc­ies de dormir poc o malament s’incremente­n i afecten no només el rendiment, sinó també a escala metabòlica.

Per això reclamen que es doni més rellevànci­a al son i a la qualitat del descans. “El son sembla que és tan important per a la salut i el benestar com l’alimentaci­ó”, emfatitzen els especialis­tes en son infantil. ●

Si hi ha roncs més de tres dies a la setmana durant més de tres setmanes, s’ha de consultar el metge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain