La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació rectifica: manté filosofia a l’ESO i el suspens com a ‘no assolit’

El nou currículum de batxillera­t duplica les hores d’optatives a la setmana

-

El Departamen­t d’Educació va anunciar ahir que retira la proposta de qualificar els suspensos com a en procés d’assoliment i mantindrà el no assolit. Tampoc eliminarà optatives com filosofia a 4t d’ESO, dins de la reforma de currículum­s de l’ensenyamen­t, que a partir del setembre ja es començarà a aplicar als cursos senars.

Així ho van explicar ahir la secretària de Transforma­ció Educativa, Núria Mora, i el director general d’Innovació, Joan Cuevas, en una roda de premsa per presentar l’esborrany del decret de currículum­s i després de les tensions entre la conselleri­a i la comunitat educativa per les tres primeres jornades de vaga dels docents.

“Les qualificac­ions han de servir perquè les famílies les entenguin. Mentre el missatge de treball competenci­al no sigui compartit per tota la comunitat, acceptem que és més informatiu no assolit que en procés d’assoliment”, reconegué Mora. També va garantir que les famílies rebran tres informes d’avaluació durant el curs amb les qualificac­ions, com fins ara. Els canvis que es preveien en aquest àmbit van crear malestar.

Com també les hores de gestió de l’autonomia de cada centre per adaptar els currículum­s. Al final seran quatre hores setmanals en lloc de sis. Així, Educació mantindrà les optatives, com filosofia a 4t d’ESO. Hi haurà menys hores de llengua castellana i catalana de 1r a 3r d’ESO, però més de matemàtiqu­es, ciències i d’altres matèries.

Els directius van explicar que Educació ha rebut 850 propostes de canvis dels esborranys i ha donat resposta a la majoria. Van recordar que encara són només això, esborranys. Ahir es va enviar als centres el futur currículum de batxillera­t, que duplicarà les hores d’optatives setmanals (seran nou).

Núria Mora va insistir en la moratòria per als centres que la necessitin en l’aplicació dels currículum­s el pròxim curs i va afegir que no suposen un canvi radical. Hi haurà tres anys per aplicar-los. Aquest marge no es donarà a 1r de batxillera­t, perquè es reformaran el 2024 les proves d’accés a la universita­t. Però Educació espera informació ministeria­l en aquest tema.

Pel que fa a les aturades, el diputat de la CUP Carles Riera va assegurar que el conseller Josep González Cambray li va prometre reunir-se amb el comitè de vaga dels docents abans del dia 29 (el 29 i el 30 estan convocades dues jornades més de vaga). Riera es va reunir ahir amb el conseller, després que la CUP s’oferís per la mediació entre Educació i els docents.

El PSC va rebutjar aquesta mediació i va urgir el president Pere Aragonès a dialogar per tancar la crisi educativa causada, va dir, per la “decisió arrogant” de la conselleri­a d’avançar l’inici de curs sense parlar-ne abans amb la comunitat educativa. ●

 ?? Barc lonMrdoa ?? Manifestac­ió dels docents dimarts
Barc lonMrdoa Manifestac­ió dels docents dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain