La Vanguardia (Català-1ª edició)

Confusió al centre d’acolliment per a refugiats de Barcelona

La instal·lació situada a la Fira requereix cita prèvia i el telèfon va quedar col·lapsat

- 2OSN POLO

“Sana i estàlvia. En pau”. Així se sentia la Sofia ahir a les portes del pavelló set de la Fira de Barcelona, on el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va habilitar el tercer centre de recepció, atenció i derivació (creade) d’Espanya després dels de Madrid i Alacant. Aquesta refugiada i la seva família vivien als afores de Kíiv. De fet, els homes encara hi són. Van fugir de la guerra cap a Polònia, i la solidarita­t d’uns veïns de Sitges les va transporta­r en furgoneta a Catalunya. “Un viatge dur”, va dir la Natàlia, que les acull a casa seva. Quan es van assabentar que divendres hi hauria el recinte, no van dubtar. Es van desplaçar de la localitat del Garraf a la capital catalana per tramitar els papers. Però, quan hi van arribar, obtenir els permisos de residència i de treball no era possible sense cita prèvia.

“Vuelva usted mañana”, escrivia Mariano José de Larra el 1833. I centenars de refugiats van sentir ahir la frase a la Fira amb l’afegitó que feia falta demanar cita prèvia a través del telèfon 91 047 44 44. Una línia que, a més a més, es va col·lapsar. Ningú no responia a la trucada.

La confusió i la desorienta­ció van ser la tònica entre la majoria d’aquestes persones, que volien superar els tràmits burocràtic­s però no ho van aconseguir. També l’estoïcisme: “És un problema, però el resoldrem d’aquí uns dies”, va dir la Sofia, esperançad­a. Després de fugir de la guerra, els papers no angoixaven la jove violinista.

Li va passar el mateix a la Irina, que viu a Barcelona des de fa anys i ara acull part de la seva família procedent d’Ojtirka, a la regió ucraïnesa de Sumi. “De moment, aquí només s’encarregue­n de les persones amb situacions més urgents, que no tenen lloc per dormir. La resta, amb cita prèvia, a partir de demà”, va explicar. Després de passar por en búnquers, volen resoldre tota la paperassa per poder treballar i perquè el nen comenci a anar a l’escola.

Efectivame­nt, fonts de la delegació del Govern a Catalunya van assegurar que “la urgència s’atén, per descomptat”. Això significa resoldre l’anomenada fase zero de l’acollida. Cinquanta persones de la Creu Roja els assisteixe­n amb un lloc per descansar unes quantes hores fins que se’ls troba un hotel. Allà no s’hi pernocta. També se’ls proporcion­en aliments bàsics, entre altres accions. En 6.300 m2 hi ha 200 llits, menjador i ludoteca.

Aquestes mateixes fonts van remarcar que la cita prèvia es requereix perquè el sistema “no es col·lapsi”. Potser va faltar informació, perquè els ucraïnesos que van anar ahir a la Fira no eren conscients de la situació.

De fet, el centre estarà disponible les 24 hores al dia els set dies

Desenes de desplaçats no obtenen els permisos de residència i treball el primer dia

L’atenció més urgent per als que no tenen lloc per dormir sí que es presta a l’instant amb la Creu Roja

de la setmana per donar resposta a les situacions d’emergència i de 8 h a 20 h per a tot el que està relacionat amb la documentac­ió. L’objectiu és que després d’aconseguir la cita prèvia es puguin obtenir, en un dia, els permisos de residència i de treball d’un any prorrogabl­e a tres. Cinquanta agents de la Policia Nacional hi treballen.

El Govern estatal està situant els creade a les zones on hi ha més concentrac­ió de refugiats. A Alacant també es gestiona amb el suport de la Creu Roja, que rebrà una aportació de la Fundació La Caixa d’1,5 milions d’euros per continuar amb la seva tasca d’atenció als ucraïnesos. A Madrid és Accem qui hi col·labora. Pròximamen­t, Màlaga també en tindrà un altre.

En aquest èxode també hi ha refugiats amb necessitat­s especials. Ahir van aterrar a l’aeroport del Prat 16 nens amb càncer que seran atesos als hospitals de Sant Joan de Déu, la Vall d’Hebron i Sant Pau. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Després d’arribar a Sitges des de prop de Kíiv, la Sofia i la seva família esperaven superar els tràmits burocràtic­s ahir a Barcelona
ÀLEX GARCIA Després d’arribar a Sitges des de prop de Kíiv, la Sofia i la seva família esperaven superar els tràmits burocràtic­s ahir a Barcelona
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Refugiats i una intèrpret a les portes del centre d’acolliment
ÀLEX GARCIA Refugiats i una intèrpret a les portes del centre d’acolliment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain