La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les restriccio­ns al cotxe s’estendran a 65 localitats

El Govern va un pas més enllà de la llei amb la implicació de tots els municipis de més de 20.000 habitants

-

Les restriccio­ns als vehicles més contaminan­ts, ara circumscri­tes a Barcelona ia comptats municipis de la primera corona metropolit­ana, s’estendran fins a almenys 65 localitats catalanes. La previsió és que tots els municipis de Catalunya amb més de 20.000 habitants disposin de zones de baixes emissions a fi de millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions que agreugen l’escalfamen­t de l’atmosfera. La llei estatal de Canvi Climàtic estableix l’obligació d’implantar aquestes zones de baixes emissions als municipis de més de 50.000 habitants, abans del 2023, així com als de més de 20.000 habitants amb una atmosfera contaminad­a.

Tot i això, el Govern català i els ajuntament­s han arribat a un acord per implantar aquestes àrees d’accés restringit als municipis de més de 20.000 habitants, independen­tment de la qualitat de l’aire de la zona. Mitjançant l’acord assolit, que es va rubricar ahir al palau de Pedralbes, les parts signants decideixen “fer un pas endavant i assumir el compromís de treballar” per instaurar aquestes àrees en tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants abans que s’acabi l’any 2025.

Aquesta decisió incorpora al pla de millora de qualitat de l’aire capitals de comarca com Vilafranca del Penedès, Figueres, Vic, Amposta, Valls i Olot, a més de poblacions de certa mida com poden ser Sitges, Lloret de Mar, Cambrils i Sant Feliu de Guíxols, per posar-ne alguns exemples. En total, 65 localitats de 20.000 habitants s’hi han adherit (i dues no s’hi han sumat ara per ara). En total n’hi ha 67 amb més de 20.000 habitants.

Fins ara té una gran zona de baixes emissions l’anell delimitat per les rondes que inclou Barcelona, l’Hospitalet i Sant Adrià, així com una part d’Esplugues i Cornellà de Llobregat. Sant Cugat i Sant Joan Despí també han creat les seves pròpies zones d’accés restringit, i estan vigents des de l’any passat.

El pacte ha estat promogut pel Departamen­t d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural, que obrirà línies d’ajuts per un import total de sis milions d’euros fins al 2025 per donar suport als municipis en la definició del projecte i la posterior execució. Les pròximes setmanes es llançarà la primera convocatòr­ia de 4,5 milions. Aquests imports procediran del Fons Climàtic, que es nodreix dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO dels vehicles de tracció mecànica.

La previsió és que abans d’acabar el primer semestre de l’any 2023 s’hagi definit l’àmbit d’aplicació de les zones de baixes emissions per als municipis de més de 50.000 habitants. I per a la resta, la tasca s’haurà d’abordar abans que s’acabi el primer semestre de l’any 2024. La idea és fixar un model general comú adaptable a les diferents realitats territoria­ls, socials i ambientals dels municipis.

Altres fonts –tot i que encara no se’n saben tots els detalls– qualifique­n el pacte d’“ambigu”, ja que l’exigència de la llei estatal obliga a implantar les ZBE el 2023, mentre que aquest acord té un horitzó més llunyà i inclou també més municipis. ●

El procés s’ha d’acabar abans del 2026 i disposarà de recursos del Fons Climàtic

 ?? Barcel nelrela ?? Un dels objectius de l’acord és reduir les emissions que agreugen l’escalfamen­t del planeta
Barcel nelrela Un dels objectius de l’acord és reduir les emissions que agreugen l’escalfamen­t del planeta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain