La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 20% de les famílies sense habitatge triguen cinc anys a aconseguir-ne un

-

La situació d’exclusió residencia­l que pateixen les persones en condicions de pobresa i exclusió social severes tendeix a allargarse en el temps, segons indica un informe que alerta sobre la “cronificac­ió” que experiment­en les famílies sense habitatge. El document destaca que una de cada cinc famílies sense llar passa més de cinc anys en allotjamen­ts d’entitats, serveis municipals o entitats proveïdore­s.

L’informe, elaborat per la Universita­t de Barcelona en col·laboració amb la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona, posa de manifest que la situació socioeconò­mica actual i la falta de polítiques d’habitatge estan impactant greument en les famílies més vulnerable­s. L’augment d’aquests casos entre el 2018 i el 2021 es deu principalm­ent a les dificultat­s per accedir a un habitatge i al mercat de treball, tot plegat agreujat per la pandèmia.

L’estudi ha analitzat 991 famílies amb menors a càrrec, la majoria de les quals eren nuclears, seguides de les formades per un sol progenitor (46%), generalmen­t mares soles. En aquest sentit, la professora i investigad­ora de la UB, Maria Virginia Matulic, va recordar que les persones més afectades són les que es troben en posició de “desavantat­ge social”, com ara els migrants, els joves i les dones. També subratlla que els nens són els que pateixen més aquestes dificultat­s per la situació d’inestabili­tat i els canvis constants d’habitatge.

D’acord amb l’informe, menys de la meitat de les famílies tenen accés a habitatges de protecció social o lloguer social, motiu pel qual s’allarga aquesta situació. A més, exposa que gairebé un 40% no treballa, cosa que fa que no tinguin cap mena d’ingrés, fet que genera dependènci­a dels ajuts públics.

L’estudi també assenyala que una de cada deu famílies viu en llocs que no compleixen les condicions mínimes d’habitabili­tat, massa plens o amb problemes de mala conservaci­ó. La forma més habitual de tinença és el lloguer o el relloguer, toti que dues de cada deu viuen en habitatges o terrenys ocupats. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain