La Vanguardia (Català-1ª edició)

Collboni aposta altre cop per l’ampliació de l’aeroport

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, vol internacio­nalitzar la ciutat després de la pandèmia

-

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va presentar ahir l’estratègia internacio­nal del govern local per a la promoció econòmica de la ciutat al Cercle d’Economia. El dirigent socialista, acompanyat pel ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, i del president del Cercle, Javier Faus, va proposar de reactivar el debat sobre l’aeroport de Barcelona-el Prat, a través d’un grup de treball que comenci a establir les bases “per a una futura ampliació”.

En la conferènci­a que portava per títol “L’ambició global d’una ciutat d’escala humana. L’estratègia internacio­nal de l’agenda Barcelona Green Deal”, Collboni va desgranar sis línies prioritàri­es d’acció per recuperar el posicionam­ent de la ciutat postpandèm­ia. Entre les propostes destacades, la internacio­nalització de l’economia de la ciutat i, en aquest marc, la reobertura del debat sobre l’aeroport. Collboni va defensar un grup de treball que tingui en compte tots els punts de vista, per abordar les bases de la futura ampliació d’aquesta infraestru­ctura perquè “quan es tornin a activar les inversions, el debat s’hagi fet amb serenitat, claredat, i rigor”.

“Ens interpel·la a tots tornar a intentar-ho”, va defensar el primer tinent d’alcalde, mentre va reivindica­r que més vols interconti­nentals vol dir més empreses, més llocs de feina i més oportunita­ts.

Abans de la pandèmia l’aeroport Josep Tarradella­s tenia 47 rutes de llarg recorregut que han caigut fins a les 32 d’ara. Els objectius del pla estratègic del Comitè de Desenvolup­ament de Rutes Aèries (CDRA) 2021-2024 passen per recuperar la connectivi­tat d’alt impacte amb 13 destinacio­ns a centres mundials clau com Amèrica del nord i sud, l’Àsia, l’Orient Mitjà i l’Àfrica. Destinacio­ns prioritàri­es com Miami, Nova York, Los Angeles, Toronto, San Francisco, Atalanta, Ciutat de Mèxic, Lima, São Paulo, Pequín, Xangai, Hong Kong i Seül.

Entre els objectius del CDRA es posa en relleu enfocar la recuperaci­ó de la connectivi­tat anterior a la pandèmia, detectant noves oportunita­ts amb l’aparició de noves companyies amb destinació a Mont-real, Boston, Washington o Santiago de Xile, així com establir noves rutes prioritàri­es a Tòquio, Delhi o Houston.

“No llanço la tovallola en relació amb l’ampliació del Prat per al 2027”, va assegurar Collboni, que va recordar que l’actual Document de Regulació Aeroportuà­ria (Dora) no va incloure finalment partides per estendre la infraestru­ctura per falta de consens polític. El socialista va fer referència a l’estudi elaborat per la UB encarregat per Aena, que pronostica que ampliar la infraestru­ctura comportari­a la creació de 83.000 nous llocs de feina directes i 364.000 d’indirectes.

El gestor aeroportua­ri Aena – participat en un 51% per l’Estat– va proposar una inversió total de 1.700 milions d’euros per ampliar el Prat, però la falta d’acord

“El debat s’ha de fer amb serenitat, claredat i rigor abans que es reactivin les grans inversions”

entre els polítics en va propiciar la paralitzac­ió. Cal recordar que el projecte tenia l’oposició de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i de l’Ajuntament del Prat. A més, segons una enquesta del CEO, un 48,8% dels catalans està en contra d’ampliar l’aeroport i un 30,8%, a favor d’ampliar-se.

Collboni va anunciar que l’executiu municipal desplegarà una mesura de govern per impulsar la ciutat i la seva economia a l’exterior, que incidirà en campanyes de promoció i iniciative­s per atreure “talent” i esdevenime­nts internacio­nals, com la Copa Amèrica de Vela. El pla de promoció de Collboni disposa d’un pressupost de 7,5 milions, dels quals 4,1 són per a accions de promoció econòmica internacio­nal. Entre les línies a reactivar en l’estratègia de promoció hi ha un nou impuls de la marca Barcelona que en millora la imatge i la reputació. La promoció econòmica internacio­nal sectorial ha de convertir la ciutat en un referent tecnològic i digital per acollir talent internacio­nal. ●

 ?? MIQUEL VERA I CAROLA LÓPEZ / ACN ?? Jaume Collboni, Javier Faus, José Manuel Albares, Maria Eugènia Gay i Rita Almela ahir
MIQUEL VERA I CAROLA LÓPEZ / ACN Jaume Collboni, Javier Faus, José Manuel Albares, Maria Eugènia Gay i Rita Almela ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain