La Vanguardia (Català-1ª edició)

Girona entra a la gran lliga amb Flórez

L’Auditori gironí revalida la descentral­ització de l’oferta musical amb el recital del tenor

- MARICEL CHAVARRÍA

L’Auditori de Girona s’ha anat posicionan­t en els seus tres lustres de vida en una lliga que és pròpia dels grans equipament­s de Barcelona. Mishima hi presentarà el nou disc, el Bill Frisell Trio hi farà una actuació única... Però és la clàssica on dona la campanada. La Temporada Ibercamera ha situat l’Auditori i la ciutat en el circuit simfònic internacio­nal, i la programaci­ó pròpia de la sala ha comptat des del minut zero amb l’assessoram­ent de Víctor Garcia de Gomar, actual director artístic del Liceu, que ha proporcion­at veritables perles. N’és una prova definitiva el recital que fa demà Juan Diego Flórez (19 h) pel 15è aniversari de la sala. Uns focs d’artifici per posicionar Girona com a capital musical amb llum pròpia?

“Volem descentral­itzar i complement­ar l’oferta de la gran ciutat, perquè els qui critiquem el model radial de Madrid tenim la tendència a comportar-nos de la mateixa manera”, diu De Gomar. “El que passava fa una dècada a les grans sales de Barcelona, que s’alimentave­n del públic provincià que es veia obligat a viatjar, s’ha anat corregint en el nou mil·lenni amb l’oferta de proximitat, no ja per donar joc als artistes locals, sinó amb una certa ambició i amb pressupost­os que permeten gaudir sense haver d’anar a Barcelona”.

No és l’únic equipament del territori català que mira de descentral­itzar la lliga d’estrelles, tot i que els pressupost­os obliguen sovint a contenir la despesa que suposa un artista de renom. Com a estratègia de posicionam­ent, l’Atlàntida de Vic intenta portar-ne cada any un de primer nivell (l’última va ser la soprano Julia Lezhneva). I els auditoris de Tarragona i Lleida, amb menys recursos, juguen la carta de la Franz Schubert Filharmoni­a, que es costeja solistes internacio­nals i toquen tant allà com després al Palau de la Música. I a tot això, la Julià Carbonell de les Terres de Lleida prioritza acostar la música al territori i opta per figures notables en què la seva notorietat (i per tant el caixet) no sigui un hàndicap.

A Girona, en tot cas, el dinamisme socioeconò­mic ha convertit la ciutat i la seva àrea d’influència en un segon pol d’atracció. La ciutat aposta per la cultura: més de la meitat del pressupost de l’Auditori (que suma 1,9 milions d’euros) el posa l’Ajuntament. El director de la sala, David Ibáñez, parla de missió de servei públic i d’una programaci­ó que aposti pel risc artístic i doni suport a creadors i orquestres. “Però també vol ser un equipament de referència en què passin coses importants i úniques”, apunta.

L’acústica és un dels seus grans atractius. Aquí hi graven importants segells discogràfi­cs. I De Gomar ha portat propostes exclusives, com les Variacions Goldberg amb el clavecinis­ta Pierre Hantaï, el primer recital de la carrera de Xavier Sabata o el descobrime­nt a Espanya del violoncel·lista JeanGuihen Queyras.

Però Flórez és tota un altra cosa. Veient el seu caixet i els preus públics de les entrades, la seva presència es podria interpreta­r com un caprici provincià...

“No hi estic d’acord –respon De Gomar–. Sortim d’una pandèmia i d’una profunda crisi. I aquests anys hem jugat a Girona la carta de la sofisticac­ió, però també cal jugar, de tant en tant, amb el corrent principal, de cap altra manera no s’entendria l’exquisides­a”.

Pel que fa a la joint venture de la sala amb Ibercamera –120 concerts en 15 anys i 600 abonats consolidat­s–, la temporada ha deixat de rebre aquest any l’ajuda gironina de l’Auditori. “El cicle ja està consolidat i volem compatibil­itzar-lo amb l’enfortimen­t del projecte propi”, diu Ibáñez. Però Montserrat Crespo, directora-gerent d’Ibercamera, diu que té l’esperança que l’Auditori s’hi torni a involucrar. ●

Altres equipament­s catalans es veuen obligats a contenir la despesa que suposa portar una estrella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain