La Vanguardia (Català-1ª edició)

25 anys de cinema en espanyol

El Festival de Màlaga recupera la normalitat i desplega la catifa vermella amb 2.400 convidats en una gala inaugural al Martín Carpena

- ASTRID MESEGUER

Vint-i-cinc anys és una data massa assenyalad­a per no celebrar-la amb magnificèn­cia. Sobretot en els temps tan incerts que corren. Són els anys que compleix el Festival de Màlaga, epicentre del cinema en espanyol, que ahir a la nit va desplegar la seva anhelada catifa vermella, després de dues edicions estiuenque­s marcades per la pandèmia i les restriccio­ns d’aforament, recuperant espais per a la trobada i l’esdevenime­nt social amb l’objectiu de “viure un festival que suposi una celebració de la vida, tant la col·lectiva com la del mateix certamen”, en paraules del seu director Juan Antonio Vigar.

Com la gala inaugural, que es va traslladar per a l’ocasió del tradiciona­l Teatre Cervantes al Palau d’Esports José María Martín Carpena amb Pepón Nieto com a presentado­r d’una vetllada que va estar amenitzada amb la música de Manolo García, Pol Granch, Antonio Peula i Belén Bouzas, Guitarrica­delafuente i el duo Camela. Entre els 2.400 assistents, hi figuraven noms com Milena Smit, Miren Ibarguren, Maggie Civantos, Pilar Castro, Fernando Colomo, Raúl Arévalo, María León, Adriana Ugarte, Cecilia Suárez, Rubén Ochandiano, Javier Cercas o Jorge Coira, Luis Tosar i Miguel Rellán. Aquests tres últims, director i protagonis­tes de Código Emperador, el thriller sobre les claveguere­s de l’Estat que participa en la secció oficial a competició i que va donar el tret de sortida a la celebració de les noces de plata del festival.

El veterà Rellán, per cert, va ser homenatjat als 78 anys amb la Bisnaga Ciutat del Paradís per tota la seva carrera. Amb més de 50 anys en una professió que va començar al teatre després d’abandonar els estudis de Medicina, va assegurar que té la impressió que “estic començant”. “Quan em van dir que era un premi a tota una trajectòri­a, vaig pensar ‘a quina trajectòri­a?, quan ha passat el temps?’”, es va qüestionar aquest intèrpret que ha treballat a les ordres de Berlanga, Garci, Saura o Pilar Miró. El seu amic, el realitzado­r de televisió i crític de cinema Fernando Méndez-Leite, que modera cada any les trobades amb la premsa durant el festival, va rebre també una Bisnaga d’Or en reconeixem­ent a la seva tasca en el certamen des dels seus inicis. Va ser Juan Antonio Vigar qui li va fer lliurament del guardó en el marc de la presentaci­ó del seu llibre Biznagas, en què Méndez-Leite fa un recorregut per les pel·lícules guardonade­s les 24 edicions passades.

D’altra banda, el popular carrer Larios, una de les artèries principals de la ciutat, torna a convertir-se en l’escenari que acull l’exposició fotogràfic­a oficial del festival. Aquesta vegada porta per títol, 25 y seguimos de estreno, en homenatge a aquest fructífer quart de segle en què l’artista madrilenya Lupe de la Vallina s’ha encarregat de retratar cares conegudes del setè art que posen amb el número 25 a les mans –des d’Antonio Banderas, el malagueny més universal, passant per Antonio Resines, Juana Acosta, Javier Rey o Àlex Monner– i que es podran veure en aquest transitat passeig fins diumenge vinent 27 de març, dia de clausura de la cita cinematogr­àfica malaguenya.

Un total de 80 imatges componen la mostra de Lupe de la Vallina, que assegura que ha intentat fugir de la nostàlgia per captar la sensació de “celebració vibrant i dinàmica” que suposa un quart de segle de vida del certamen, conforme també al tipus de ciutat que és Màlaga. “Quan el futur sembla ombrívol i el present et fa una mica d’incertesa i temor, és quan més necessitem veure bellesa i afirmar el que sí que hi ha i les raons que tenim per celebrar-ho”.

Entre les projeccion­s d’avui, destaquen la de la guanyadora de l’Ós d’Or de la Berlinale, Alcarràs, de Carla Simón, que participa en la secció oficial fora de concurs, i Canallas, de Daniel Guzmán. Els dos cineastes tornen a Màlaga després de triomfar aquí amb les seves òperes primes Estiu 1993 (2017) i A cambio de nada (2015). ●

El carrer Larios acull l’exposició ‘25 y seguimos de estreno’, amb fotos d’actors, actrius i directors coneguts

 ?? Barcel erBnn ?? Lupe de la Vallina amb una fotografia d’Antonio Banderas
Barcel erBnn Lupe de la Vallina amb una fotografia d’Antonio Banderas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain