La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ingebrigts­en, la benedicció

Athletics celebra els èxits del talent noruec, que avui debuta en les sèries del 1.500, i també hi haurà Armand Duplantis i Yulimar Rojas

- SERGIO HEREDIA

És curiós el que passa amb Gjert Ingebrigts­en, pare i guru de la nissaga d’astres del mig fons: està malalt i ja no dirigeix els seus fills, però ningú no ens aclareix què té.

És curiós no saber què li passa a en Gjert perquè, dels Ingebrigts­en, en sabem qualsevol cosa.

A través de Team Ingebritse­n, serial tan hipnòtic com les aventures de les Kardashian, la família ens explica tot el que fan.

Filmen els entrenamen­ts a la tranquil·la i nebulosa Sandnes, al sud-oest de Noruega: veiem en Henrik, el més gran dels set germans, en Filip i el gran Jakob corrent entre fiords i avingudes marítimes. Contemplem les enganxades entre els nois, els seus processos d’emancipaci­ó, les escridassa­des del pare, manaire i insistent.

Així es construeix una marca. (L’Ingrid, una més en la família de fenòmens, ha deixat de competir.)

Treballant sota el paraigua d’en Gjert, els nois aixequen el vol. Tots tres es proclamen campions d’Europa del 1.500. Ho fan de manera successiva, al llarg de la dècada passada, una cadena d’èxits mai vista: tres ors europeus en una mateixa família!

Team Ingebrigts­en explora aquestes històries i també els orígens de la nissaga: a trenc d’alba, un munt de nens patinen entre els passadisso­s d’un pàrquing fosc; exploren l’esquí de fons, esport rei a Noruega, mentre escolten les veus d’en Gjert, que els demana més i més.

(I després de la sessió, a l’escola, i després de l’escola, a la tarda, un nou entrenamen­t; i no qüestionar­em el mètode: és evident que funciona.)

Ara, en Gjert ja no porta els nois sota l’ala: està malalt. I en Henrik i en Filip no estan funcionant com funcionave­n en altres temps.

Però en Jakob...

Els Ingebrigts­en s’entrenen ells mateixos, ja han llegit, escoltat i obeït prou, i tot i així Jakob Ingebrigts­en (21) continua sent un cicló, el blanc que ha rebentat el domini africà en el mig fons.

Campió olímpic del 1.500 a Tòquio 2020 (primer or europeu des de Fermín Cacho a Barcelona’92), aquest hivern ha anat fins i tot més enllà: ja té el rècord del món indoor de la distància (3m30s60; l’ha arrabassat a l’etíop Samuel Tefera, petit i prim, un altre home fort en la disciplina), i amb aquesta etiqueta apareix avui en les sèries dels Mundials indoor de Belgrad, a partir de les 12.15 h, on també hi haurà els espanyols Ignacio Fontes i Saúl Ordóñez.

Afectat per una malaltia no aclarida, el pare de la nissaga ja no entrena el mite del mig fons

–Ingebrigts­en està clarament per sobre de la resta –diu Ordóñez (27), antic vuitcentis­ta reconverti­t al 1.500.

I la gent de World Athletics fa que sí, en realitat meravellad­a perquè el procés de successió és tot un èxit: hi ha vida més enllà d’Usain Bolt.

I per damunt de tot, hi ha compromís.

Gairebé tots els més importants s’exhibeixen aquest cap de setmana. Hi és Ingebrigts­en, i també Armand Duplantis, Yulimar Rojas, Ryan Crouser, Grant Holloway o Marcell Jacobs. ●

 ?? MICHAEL STEELE / GETTY ?? Bruno Hortelano ahir a Belgrad
MICHAEL STEELE / GETTY Bruno Hortelano ahir a Belgrad

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain