La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Si es dopa, es pot morir”

“El dopatge només és bo per a la butxaca del trampós”, diu José Luis Terreros, director de l’Aepsad

- SERGIO HEREDIA

A parer meu, era part de la meva feina Lance Armstrong

Li pregunto a José Luis Terreros (66):

–Quanta millora li regala el dopatge a l’esportista?

–Depèn molt de l’esport, del nivell de l’esportista i de la seva genètica. Com més avança la medicina, més al·lucinants són els beneficis. De fet, hi ha qui, ateses les seves caracterís­tiques genètiques, millora una barbaritat. Passa amb qui s’injecta EPO, en el ciclisme o l’atletisme. El salt pot ser d’entre un 10 i un 20%. És significat­iu, oi?

–Ho és, ho és.

–Sense dopar-se, Lance Armstrong no hauria guanyat els seus set Tours.

–Quins esports es beneficien especialme­nt del dopatge?

–En alguns és més fàcil que hi hagi beneficis en termes de resistènci­a, força i potencia: l’atletisme, el ciclisme, la natació, el triatló... Escolto Terreros i em quedo en silenci. En matèria de dopatge, és una institució. Terreros dirigeix l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport. L’Aepsad: l’agència espanyola antidopatg­e.

I de jove havia estat atleta: corria els 400 m en 49s i els 400 m tanques en 53s6.

–No vaig progressar més perquè estudiava i el juny i el juliol, en l’època de les competicio­ns, venien els exàmens. Soc metge, especialis­ta en medicina esportiva.

Hem ocupat un despatx de la seu de la Unió de Federacion­s de Catalunya (UFEC). L’AEPSAD recorre el país. Es reuneix amb responsabl­es federatius: presenta la nova llei Antidopatg­e, en marxa des del 28 de desembre.

–Parlava d’Armstrong: fa l’efecte que el dopatge està especialme­nt instituït en el ciclisme, no és així?

–No és així. Posaria la mà al foc per molts ciclistes.

Li dic:

–No acceptaré mai el dopatge, però puc entendre que algú hi recorri per pujar a l’ascensor social...

–Vostè ho creu? –em pregunta. –Hmmmm.

–El dopatge només és bo per a la butxaca del trampós. Per a la seva salut, no ho és.

–Però hi ha qui defensa que, ateses les exigències de la competició d’elit, és millor dopar-se que no dopar-se –li comento.

–Parlem de les autotransf­usions, per exemple –proposa.

–Per què és il·legal injectar-te la teva pròpia sang?

–A veure, aquesta és la transfusió autòloga: t’entrenes en altitud, generes tot el que has de generar, et treus una bona quantitat, la congeles i després te la injectes al juliol, en vigílies de les grans competicio­ns.

–Per què és trampa? No t’has deixat la pell entrenant-te per generar-la?

–Si poses 450 mil·lilitres de sang a qui no ho necessita, se li pot coagular. I l’esportista es pot morir de nit, quan el pols està baix i la sang circula a poc a poc. A més, és una trampa esportiva...

Rebobino a l’Operación Puerto, fins a la xivatada de Jesús Manzano, ciclista.

La denúncia de Manzano, el 2006, havia desembocat en una macroopera­ció policial amb desenes de detencions, entre els quals, metges, tècnics i esportiste­s.

Tots havien sortit absolts. –L’Operación Puerto... –li comento. –Si et treus sang i la poses en un flascó i l’etiquetes amb el nom d’un gos i la congeles en una nevera casolana, pots confondre’t i injectar-te la sang d’un altre. D’aquesta, igual no en surts. Soc metge i ho sé. –Tots van sortir absolts... –Llavors jo no dirigia l’Aepsad. Però és una història trista. Hi havia bosses de sang circulant per allà. L’Agència Mundial Antidopatg­e (AMA) les va enviar a Suïssa i no ens va dir mai de qui eren. Sabem que l’AMA va analitzar els ADN i va identifica­r persones, però no ens va donar els noms. Al final no hauríem pogut fer res: aquells casos estaven prescrits.

“Si poses 450 mililitres de sang a qui no ho necessita, se li pot coagular. I de nit, quan li baixa el pols...”

–Diuen que Espanya és el paradís del dopatge i molts venen a dopar-se.

–Es refereix a la tropa d’Armstrong? I a diversos triatletes...? La culpa d’Espanya és tenir bones carreteres i unes costes meravellos­es i assolellad­es. Armstrong en comprava fora. I els seus metges eren italians.

–I què passa amb el passaport biològic? Ja és vàlid per sancionar a Espanya?

–La nova llei Antidopatg­e ja l’autoritza. El passaport biològic (la presa periòdica de dades d’un esportista per determinar el seu perfil) és extraordin­àriament eficaç en el dopatge de sang: té una fiabilitat d’un 99,9%. Pensi que amb un 99,78% ja n’hi ha prou per determinar una prova de paternitat o a l’hora de condemnar un assassinat.

 ?? BaB celoanZ ?? José Luis Terreros a la seu de la UFEC a finals de febrer
BaB celoanZ José Luis Terreros a la seu de la UFEC a finals de febrer
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain