La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gairebé 400 multinacio­nals deixen Rússia

Els sectors tecnològic, financer i de la moda encapçalen un èxode empresaria­l sense precedents

- LAURA ARAGÓ MARINA SARMIENTO

“Les sancions ens fan més forts”, presumia ahir el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, en una entrevista a Russia Today. Occident respon als tancs del Kremlin amb una guerra econòmica: des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, els països occidental­s han aplicat un total de 4.300 sancions — a empreses, entitats i individus— que han precipitat que més de 400 corporacio­ns multinacio­nals abandonin o aturin temporalme­nt la seva activitat a Rússia. Per la seva part, el president Vladímir Putin amenaça de congelar els actius de totes les companyies internacio­nals que hagin suspès les seves activitats.

L’èxode empresaria­l no té precedents. Va començar el mateix dia de la invasió amb l’aerolínia Norwegian Airlines, que va anunciar la retirada de tots els vols en territori rus, i des d’aleshores la llista no ha parat de créixer. En menys d’un mes ja són 421 el nombre d’empreses que han decidit fer un pas enrere respecte a la seva activitat a Rússia. Especialme­nt entre el sector tecnològic, financer, de la moda i industrial, que són els que engloben un nombre més gran de companyies. L’èxode afecta corporacio­ns de tots els sectors: també l’alimentari, automobilí­stic, jurídic i energètic, entre d’altres.

No totes les empreses han parat la seva activitat de la mateixa manera. Gairebé la meitat, un 44%, han suspès temporalme­nt la seva activitat deixant oberta la possibilit­at de tornar a reprendre-la. Dins d’aquest grup, hi ha algunes de les grans tecnològiq­ues com Apple i Sony; les principals corporacio­ns automobilí­stiques, com Toyota i Volkswagen, i grans firmes de moda com el grup Inditex, Mango o Uniqlo.

En canvi, moltes aerolínies, consultori­es i empreses proveïdore­s de serveis en línia com Netflix, Spotify, Ebay o Booking han decidit retirar-se del país permanentm­ent. Aquestes companyies represente­n un 35% de totes les que han pres alguna acció contra Rússia.

Un tercer grup molt més reduït, i que n’engloba un 20%, han optat per quedar-se al país però aturar les inversions i reduir el nombre d’activitats comercials. És el cas, per exemple, de la financera Goldman Sachs, el banc britànic HSBC o diferents empreses alimentàri

La guerra d’Ucraïna dispara les sancions econòmique­s a Moscou: més de 4.300 en menys d’un mes

es com Nestlé i Danone.

Tot i que encara no hi ha dades d’atur i rendes que permetin mesurar el cop sobre la ciutadania russa, les dades econòmique­s disponible­s vaticinen un impacte immediat: fa tres setmanes que la borsa està tancada i la moneda russa ha caigut en picat. El 23 de febrer, un dia abans que comencés el bombardeig rus a Ucraïna, per comprar un euro feien falta 91,8 rubles. Avui dia ja són necessaris 115 rubles, un 25% més.

En aquest sentit, l’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, va avançar ahir durant l’obertura d’un centre d’ocupació a la ciutat que l’atur a la capital del país ja ha assolit el nivell més alt de la seva història. Entre els grups més afectats, va assenyalar els joves i el col·lectiu de les persones pròximes a la jubilació. ●

 ?? EURI KOTXETKOV / EFE ?? Una botiga de Louis Vuitton tancada al centre de Moscou vora la catedral de Kazan
EURI KOTXETKOV / EFE Una botiga de Louis Vuitton tancada al centre de Moscou vora la catedral de Kazan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain