La Vanguardia (Català-1ª edició)

“És una ximpleria dir que només fem servir una part del cervell”

- LLUÍS AMIGUET*

Miro el meu WhatsApp cada deu minuts. Estic malalt? No és que estigui vostè malalt, és que al seu cervell, com al de tots, li agraden els canvis.

Li agraden els canvis perquè serveixen per adaptar-nos als desafiamen­ts del medi?

I mirant el mòbil trobes un canvi, un estímul. I el nostre cervell s’avorreix de seguida si no rep estímuls. Per això, al cap de 30 minuts de classe desconnect­es.

Com fer llavors que una classe d’una hora resulti entretingu­da?

Tenint en compte que la preferènci­a pel canvi constant ens fa esclaus de la multiatenc­ió: ens encanta anar canviant de tasca. O almenys d’angle en un tema.

Tot i això, la multitasca no impedeix la concentrac­ió necessària per crear?

Per això ens costa cada cop més concentrar­nos. Hem d’evitar l’addicció al mòbil limitant la seva consulta a una vegada o dos al dia.

Si no mirem el mòbil, perdrem la seva dosi de canvi estimulant?

Però decebedor al cap i a la fi. Per entendre a fons aquests mecanismes, hauríem de tenir un model holístic del cervell que ens expliqués com funciona en conjunt

Què és l’ànima?

Escric sobre l’ànima perquè vaig explicar en una entrevista que les malalties del cervell “maten l’ànima”.

“Ànima” no és una noció acientífic­a?

Llegint l’entrevista, hi va haver qui deia que l’ànima no existeix. El que vaig descobrir és que parlar de l’ànima no hauria d’escandalit­zar ningú.

Però no és acientífic parlar d’ànima fora del context religiós o espiritual?

Per això d’altres van saber veure que jo la citava en sentit figuratiu i didàctic en aquestes malalties cerebrals que maten tot el teu ésser. Són batalles conceptual­s com la que hi ha entre neuròlegs i psiquiatre­s, malgrat que són científics i s’haurien d’entendre.

La ciència investiga fets, però els científics, a més, tenen interessos?

Esquizofrè­nia, paranoia, depression­s... estan classifica­des com a malalties mentals. En canvi, un tumor cerebral, el parkinson o l’alzheimer... serien malalties neurològiq­ues.

No són totes patologies cerebrals?

Però si vas al neuròleg, ho expliques; en canvi, si vas al psiquiatre, no. Les malalties mentals —diguem-ne “del cervell”— estan estigmatit­zades precisamen­t, perquè afecten a tot el teu ésser. I neurològiq­ues o psiquiàtri­ques totes són del cervell.

Diu “del cervell” per no parlar de malalts mentals?

El debat a Europa és parlar de salut cerebral ( brain health) i deixar de dir salut mental ( mental health).

En prenem nota.

I és que, a més, les malalties cerebrals estan totes relacionad­es entre si de manera que és incorrecte diferencia­r entre les mentals i les psiquiàtri­ques.

Com?

En els esquizofrè­nics hi ha 200 gens alterats que també ho estan en els autistes. Totes les malalties cerebrals tenen trets comuns que desmenteix­en aquella divisió.

Per què?

Perquè els gens codifiquen proteïnes i les proteïnes són les que determinen el funcioname­nt dels circuits. El mal funcioname­nt d’un circuit, al cap i a la fi, és el que causa una malaltia mental.

I la consciènci­a també és un resultat de l’acció de tota la xarxa neuronal?

La mateixa xarxa que utilitzem per moure un braç és la que genera un pensament.

Tots dos responen a un estímul?

El que cal investigar és com funcionen aquests circuits i quins són responsabl­es de cada funció. Només així podríem investigar com reparar-los.

Per exemple...

Quan la ceguesa deixa de ser un problema oftalmològ­ic, dels òrgans de l’ull, es converteix en un altre de cerebral; però si no tenim coneixemen­t previ de com funcionen aquests circuits cerebrals en conjunt, no podrem curar-la.

Són modificabl­es aquests neurocircu­its?

El cervell és plàstic i es pot modificar amb psicoteràp­ia. I també amb fàrmacs, com els que regulen la serotonina en l’ansietat i depression­s, però tenen efectes secundaris no sempre controlabl­es.

Quins progressos neurocient­ífics segueix amb atenció?

M’interessa en especial l’optogenèti­ca: la introducci­ó de proteïnes per recodifica­r gens en l’ADN. I quan la dominem serà més precisa i efectiva per tractar malalties cerebrals que qualsevol fàrmac.

I els famosos elèctrodes?

Ja hi havia un neurocient­ífic espanyol als anys seixanta que inhibia la bravura dels toros estimulant l’hipotàlem. Però els millors elèctrodes els tenim implantats d’origen i són els sentits.

 ?? MaRGIO JAVALOY ??
MaRGIO JAVALOY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain