La Vanguardia (Català-1ª edició)

El do de la inoportuni­tat

- Jordi Juan Director

La guerra d’Ucraïna està recomponen­t de manera accelerada els diferents blocs davant la nova realitat geopolític­a. El Govern de Pedro Sánchez ha decidit alinear-se clarament amb els Estats Units a favor del pla d’autonomia del Marroc per al Sàhara i superar els anys de dubtes i ambigüitat entorn de la seva antiga colònia. El pas que ja va fer al seu dia França i després Alemanya a favor dels plans marroquins el fa ara Espanya, en uns moments en què l’equidistàn­cia ja no es porta. O estàs amb mi o estàs contra mi.

El problema per al Govern espanyol és l’oportunita­t, ja que la notícia ha caigut com una bomba a Algèria, país enfrontat al Marroc, que ahir va optar per cridar a consultes el seu ambaixador a Espanya. Gairebé la meitat del gas natural que arriba a Espanya procedeix d’Algèria, per la qual cosa, si el seu Govern pren represàlie­s racionant el subministr­ament a la Península, en el context actual de tarifes energètiqu­es disparades, les conseqüènc­ies poden ser molt greus per a l’economia espanyola. A l’octubre el Govern algerià ja va tancar un gasoducte, el MagribEuro­pa, que portava gas natural fins a la Península passant pel

Marroc. Almenys al llarg del dia d’ahir el pas del subministr­ament pel connector Medgaz, que continua obert, va funcionar com sempre com un rellotge.

El gir estratègic de l’Executiu va transcendi­r per una nota pública del Gabinet reial marroquí que va divulgar una carta de Pedro Sánchez al rei Mohamed VI en què s’avala el pla autonòmic per al Sàhara. Al Govern espanyol només li va quedar la possibilit­at de confirmar-ho en un moment molt complicat davant el Consell Europeu de la setmana que ve, en què intentarà convèncer els seus socis de frenar l’escalada de preus de l’energia.

Però el Marroc ho volia donar a conèixer perquè és un gran triomf polític, per bé que la decisió final està en mans de l’ONU. El seu Govern ja va adoptar el seu model organitzat­iu amb la divisió del país en dotze autonomies, esperant poder integrar el Sàhara a aquest sistema. El suport del Govern d’Espanya és molt important, però és evident que no era el millor moment perquè es donés a conèixer.

 ?? RAJESH KUMAR SINGH / AP ??
RAJESH KUMAR SINGH / AP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain