La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polònia escolaritz­a els nens amb mestres ucraïneses també refugiades

-

i que les autoritats supervisen el procés, la primera acollida ha estat des del principi en mans de voluntaris. “Aquí apareixen els trens que van arribant de Polònia, amb el nombre de passatgers –explica el voluntari Clément Tassin mostrant la pantalla del seu mòbil–. Així els voluntaris sabem quan hem d’anar a la zona d’arribades a rebre i assessorar les persones”. El francès Tassin, de 32 anys, viu fa quatre anys a prop de Magdeburg, a dues hores de tren de Berlín, i fa diversos dies que ve a ajudar a l’estació.

La gent arriba esllomada, sobretot en els trens de la tarda. “Unes dones volen continuar el viatge a altres ciutats, d’altres tenen família o amics a Berlín, d’altres volen quedar-se a Berlín i cal dirigir-les a carpa de fora, a la plaça, per traslladar-les a l’alberg”, diu Tassin, mostrant quatre grups de WhatsApp (en cada un, més de mil voluntaris) per al repartimen­t de tasques.

En un dels nivells subterrani­s de l’estació s’hi ha instal·lat un centre d’ajuda i de distribuci­ó de menjar, roba, cotxets de nadó, i targetes SIM. “Hem viatjat quatre dies amb tren des de Kíiv, primer a Lviv, després a Przemysl i Cracòvia, a Polònia, i al final a Berlín; aquí tenim una amiga que ens ofereix viure amb ella”, explica la ucraïnesa Olga, nouvinguda amb la seva amiga Lena. A Kíiv era professora de piano. “Vaig estudiar piano a Moscou, van ser els anys més bonics de la meva vida, i ara això!”, diu plorant. Totes dues , diuen, s’han de registrar com més aviat millor. Però no hi ha tanta urgència: les autoritats reiteren que la data del bitllet gratuït de tren els dona dret a ser a Alemanya 90 dies, per la qual cosa hi ha marge per registrar-se.

Polònia, que el 2015 va rebutjar rebre sirians que també fugien d’una guerra, ara s’aboca com a país d’acollida. L’Estat compensarà les despeses de les famílies que allotgen refugiats a les seves cases. I uns 54.000 nens ucraïnesos ja estan matriculat­s a escoles poloneses, on, a part de lliçons de polonès del professora­t que viu a la zona, reben classe de mestres ucraïneses també refugiades. Aquest és un model que Alemanya estudia implantar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain