La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia estrena amb èxit a Ucraïna el primer míssil hipersònic

Avanç medieval rus a Mariúpol i exhibició d’un nou míssil a l’oest

- JOAQUÍN LUNA Kíiv Enviat especial

Fracassat l’optimista pla inicial, Rússia està recorrent al que faci falta –armes nuclears i químiques a part– per guanyar la guerra: estrena mundial del míssil hispersòni­c Kinzhal (Daga) a l’oest d’Ucraïna i ofensiva final, medieval i despietada sobre Mariúpol, on ahir a la nit ja es lluitava carrer per carrer i amb tancs russos pel centre.

El Kinzhal va debutar divendres quan va destruir un dipòsit d’armes pròxim a IvanoFrank­ivsk, a l’oest, sense que cap part hagi avaluat les morts i els danys que va produir. La regió oest per on, previsible­ment, arriba l’armament sofisticat que tant necessita l’exèrcit ucraïnès per contrarest­ar la superiorit­at aèria russa –cosa que està aconseguin­t– i evitar els bombardejo­s impunes sobre les ciutats.

“És una escalada al conflicte significat­iva i un senyal, perquè el Kinzhal té un radi de 2.000 quilòmetre­s, o sigui, gran part d’Europa. I no hi ha possibilit­at de defensar-se: assoleix deu vegades la velocitat del so”, resumia l’analista militar britànic James Bosbotinis a la BBC. Deu vegades la velocitat del so o 3.240 metres per segon.

El míssil hipersònic és una de les joies de la corona de l’arsenal rus d’última generació i va ser presentat en societat pel mateix Vladímir Putin al seu discurs sobre l’estat de la nació del 2018.

Com era de témer, fracassat el pla A, Rússia comença a recórrer a tota la seva banqueta bèl·lica, cada vegada de manera més descarnada. El president rus, la seva figura i el seu avenir han quedat lligats a la guerra a Ucraïna. “L’instint de Putin és l’oposat a fer marxa enrere tot i que s’hagi ficat en un gran embolic, una gran espifiada estratègic­a. I no crec que en la seva personalit­at hi hagi res més que continuar endavant”, estima Michael Clarke, exdirector del Royal United Service Institute, un think tank britànic, grans auscultado­rs de conflictes, tradició imperial obliga.

L’exhibició del míssil hipersònic contrasta amb el despietat setge a la ciutat costanera de Mariúpol. Tot val en aquesta “operació especial”, que sembla que crida a durar setmanes, més que dies. “Nens i gent gran estan morint. La ciutat està destruïda i esborrada de la faç de la terra”, va escriure ahir, desesperat, un oficial de policia de Mariúpol, l’enclavamen­t que impedeix als invasors el seu gran objectiu de controlar des de Luhansk i Donetsk la península de Crimea, annexionad­a el 2014.

Les últimes notícies assenyalen una lluita a Txetxènia, carrer per carrer, amb tancs, sobre un paisatge on el 80 per cent dels edificis han estat arrasats per les bombes i els assetjats fa dues setmanes que són a refugis, sense atenció mèdica, sense aigua ni electricit­at. Entre els punts afectats en aquesta batalla, figura la planta metal·lúrgica d’Azovstal, una de les més grans d’Europa, herència de l’URSS. La geografia va fer de Mariúpol una ciutat important, la geografia l’ha condemnat a cendres...

A punt d’arribar als cent missatges televisats en aquests 24 dies de guerra, el president Velodímir Zelenski va fer una crida al diàleg, mentre passejava divendres a la nit en un lloc del centre de Kíiv. Després d’acusar Putin de “crear una catàstrofe humanitàri­a”, Zelenski creu que ha arribat el “temps de reunir-se, de discutir, de reintegrar la unitat territoria­l i de fer justícia a Ucraïna. Altrament, els costos per a Rússia seran tan alts que no podrà aixecar el cap en generacion­s”.

Amb míssils hipersònic­s creuant tot el territori del país més gran d’Europa, Rússia a part, i setges salvatges per a la població civil, entendria ahir veure un grup de voluntaris a Kíiv que fan arribar als soldats al front de la capital el que demanen: medicament­s, llaunes, mitjons, tabac... Olena, de 50 anys, propietàri­a d’una escola de fotografia que dubta que pugui reobrir mai, li passava dos cartrons de tabac a Dimitro, de 55, un executiu que els recollia per dur-los, en un bon cotxe alemany, al front. “Aquesta no és una guerra nostra. Estem lluitant per tots vostès”, va dir, sense acritud, Dimitro. ●

El míssil hipersònic ‘Kinzhal’, deu vegades la velocitat del so, va destruir un arsenal ucraïnès de l’oest

Mariúpol està a punt de caure en mans russes després d’una ofensiva final que evoca Txetxènia

 ?? BULENT KILIC / AFP ?? Soldats ucraïnesos busquen superviven­ts entre les restes de l’escola militar de Mikolàiv
BULENT KILIC / AFP Soldats ucraïnesos busquen superviven­ts entre les restes de l’escola militar de Mikolàiv
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain