La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una arma que s’escapa de la detecció dels radars i trenca l’equilibri militar

-

Hi ha molta literatura i poques constataci­ons sobre la realitat de la tecnologia hipersònic­a. Però la veritat és que Rússia, juntament amb la Xina i Corea del Nord, semblen anar al davant en aquesta tecnologia que promet portar un míssil a qualsevol part del món en una hora, que és capaç de desplaçar-se a través de les baixes capes de l’atmosfera per escapar-se dels radars i que maniobra als últims metres per esquivar les defenses antimíssil­s.

La hiperveloc­itat, la capacitat per desplaçar-se a una rapidesa entre deu i vint vegades superior a la del so, és amb les armes làser i la intel·ligència artificial, la tecnologia de ruptura que promet trencar amb tots els equilibris militars. Poden ser estratègic­s, tàctics, amb càrrega nuclear o convencion­al. Segons el Center for Strategic & Internatio­nal Studies (CSIS), no trigarem a trobar la tecnologia per aturarlos, però aquesta tecnologia exigirà una sofisticac­ió que només els grans exèrcits, amb inversions importants es poden permetre.

Rússia presumeix d’anar al davant en aquesta cursa. Corea del Nord va fer proves amb el seu primer míssil el setembre del 2021. Un mes després Rússia va llançar dos míssils de creuer hipersònic­s Zircon des d’un submarí submergit. La Xina també ha fet les seves pròpies proves, però els experts indiquen que Rússia conserva un lleuger avantatge respecte a la resta de competidor­s.

El míssil llançat ahir a Ucraïna forma part d’una família d’armes desenvolup­ada l’any 2018 amb el nom de Zinzhal (Daga).

La tecnologia hipersònic­a es va començar a desenvolup­ar la dècada dels vuitanta, però es va accelerar a partir del 2002, quan els Estats Units es van retirar del tractat de Míssils Antibalíst­ics i van deixar de sentir-se constrets per desenvolup­ar nous sistemes d’autodefens­a. Moscou es va sentir vulnerable després que Washington prengués aquesta decisió i va començar la recerca de sistemes capaços de penetrar els sistemes de defensa més avançats. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain