La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski s’adreça als suïssos i culpa els bancs i Nestlé perquè continuen a Rússia

-

El president ucraïnès Volodímir Zelenski es va adreçar ahir als suïssos en una al·locució en directe en què va culpar grans multinacio­nals com ara Nestlé per continuar amb les seves activitats a Rússia malgrat la guerra, i va reclamar als bancs suïssos que congelessi­n els actius de les persones pròximes a Vladímir Putin.

En una intervenci­ó en vídeo en directe des de Kíiv, Zelenski es va adreçar a milers de persones concentrad­es davant el parlament suís a Berna. “‘Bon menjar. Viure bé’, és l’eslògan de Nestlé. La vostra companyia rebutja deixar Rússia. Fins i tot ara, quan Rússia amenaça altres països europeus. No només a nosaltres”, va dir Zelenski.

Nestlé no és l’única gran alimentàri­a que continua a Moscou. També Danone i altres grans grups francesos hi continuen treballant, en el que és un dels mercats en què s’han estès amb més força els últims temps.

“Els negocis funcionen a Suïssa fins i tot quan els nostres nens es moren i les nostres ciutats són destruïdes, i quan els habitants de Mariúpol –ciutat ucraïnesa assetjada– estan sense menjar, sense aigua, sense electricit­at, sota els bombardejo­s”, va afirmar el líder ucraïnès.

Entre els participan­ts a la trobada hi havia el president de la Confederac­ió Helvètica, Ignazio Cassis, que va poder seguir la intervenci­ó de l’ucraïnès juntament amb diplomàtic­s d’aquest país. La intervenci­ó de Zelenski va ser traduïda a l’alemany, malgrat els problemes tècnics. Sobre l’escenari onejava una banderola amb el missatge: “Solidarita­t amb Ucraïna. Atureu la guerra ara”.

Sobre els bancs, el president ucraïnès va dir que “això fa mal”. “Els diners de la gent que ha provocat aquesta guerra són als vostres bancs. Ajudeu-nos a lluitar contra això. Perquè aquests fons siguin congelats”. Zelenski va dir que “aquest és un gran combat, i vosaltres el podeu guanyar si ens ajudeu a evitar que continuï sent així”. El president ucraïnès va ser ovacionat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain