La Vanguardia (Català-1ª edició)

Periodisme interessat

El xinès Lu Yuguang és l’únic periodista estranger integrat a las tropes russes

-

Des que va començar la invasió d’Ucraïna, un veterà reporter de guerra xinès de la cadena estatal Phoenix TV és, que se sàpiga, l’únic periodista estranger integrat entre les tropes russes. Vestit amb la seva armilla antibales i amb casc, Lu Yuguang gaudeix d’un accés exclusiu a les zones controlade­s per les forces del Kremlin en la seva marxa pel sud-est, on parla amb els soldats i capta amb la càmera com avancen.

En un dels reportatge­s, li pregunta a un militar si està nerviós, i ell li diu que no. “He estat lluitant vuit anys”. En un altre de principis de març, entrevista en exclusiva al líder de l’autoprocla­mada república de Donetsk, el prorús Denís Puixilin. “Amb l’ajuda de les forces russes, la milícia de l’est d’Ucraïna ha alliberat 40 àrees residencia­ls dins de la línia administra­tiva. La victòria es continua expandint”, va assenyalar llavors el reporter.

Lu és un periodista conegut a la

Xina. Segons el perfil penjat a la pàgina web del seu canal, aquest exoficial de la Marina de l’Exèrcit Popular d’Alliberame­nt xinès ha viscut a Moscou durant diverses dècades i ha cobert àmpliament altres conflictes com la guerra a Txetxènia, on ja comptava amb el suport de les tropes russes. La seva feina ha estat reconeguda amb diversos premis del Govern i l’Exèrcit d’aquest país.

El seu inusual accés al front no ha passat desaperceb­ut entre els companys de professió, sobretot després que molts hagin abandonat Rússia després de l’aprovació d’una llei que castiga amb fins a 15 anys de presó el que considera “notícies falses” sobre les seves forces armades. El seu cas també alimenta els dubtes de fins on arriba la cooperació entre Moscou i Pequín, dos “socis estratègic­s” que han reforçat els lligams els últims anys a mesura que creixien els seus enfrontame­nts amb la Casa Blanca.

Des que va començar la guerra, la Xina s’esforça per mantenir una posició d’ambigua neutralita­t que a la pràctica es decanta cap a Moscou. No ha condemnat la invasió -que qualifica d’“operació especial”-, carrega la responsabi­litat del conflicte a les accions dels Estats Units i l’OTAN i reclama l’aixecament de les sancions mentre defensa la sobirania dels estats i una solució negociada al conflicte.

Per la seva banda, la narrativa dels mitjans de comunicaci­ó xi

L’informador no s’escapa de les crítiques, malgrat treballar conforme a les directrius de Pequín

nesos ha anat d’acord amb la de les autoritats, emmotllant el seu missatge als petits matisos que ha anat introduint el Govern. Tot just començar la invasió, un portal oficial va publicar per error les directrius de l’Agència de Cibersegur­etat als mitjans per cobrir el conflicte: no s’havia d’esmentar les paraules “guerra” ni “invasió”, no s’havien de publicar notes favorables als EUA ni crítiques amb Rússia, ni fer servir la informació que enviessin els tres grans mitjans estatals (agència Xinhua, Diari del Poble i CCTV).

Des d’aleshores, la cobertura ha fluctuat des d’un to més prorús –que alimentava rumors com la fugida a Polònia del president ucraïnès, Volodímir Zelensky, o la presència de desenes de laboratori­s biològics a Ucraïna supervisat­s pels EUA– fins a un subtil to més neutre d’acord amb la seva disposició recent a mostrar-se com a mediadora.

Mentrestan­t, les xarxes socials han estat preses per les veus més nacionalis­tes, favorables a l’atac de Putin i crítiques amb Washington i l’OTAN, tot i que els comentaris més exacerbats han estat esborrats. La censura també ha mirat de silenciar les veus més crítiques amb el conflicte. És el cas del compte de Weibo (el Twitter xinès) de la popular presentado­ra de televisió transsexua­l Jin Xing, que va quedar congelat després de publicar el missatge “Respectar totes les vides, oposar-se a la guerra amb fermesa”; o una declaració contra la guerra firmada per cinc professors universita­ris xinesos, que va desaparèix­er de la xarxa quan van començar a moure-la per buscar suport.

Ni tan sols la cobertura de Lu no es deslliura de la polèmica entre els seus conciutada­ns. Les seves informacio­ns normalment s’emmotllen a la retòrica oficial dels mitjans xinesos, i fins i tot ha replicat algunes notícies falses russes com la que els militars ucraïnesos utilitzave­n més de mil ostatges com a escuts humans. Però les seves entreviste­s amb algunes víctimes civils i les crítiques als internaute­s del seu país que cosifiquen les dones ucraïneses també li han suposat atacs dels prorussos més recalcitra­nts, que l’acusen de crear “rumors” a favor d’Ucraïna o de no ser objectiu. ●

ACCIONS DE LES ÚLTIMES 24 HORES:

VARSÒVIA

Evolució de la invasió russa d’Ucraïna

 ?? . ?? Lu Yuguang en una de les seves connexions informativ­es
. Lu Yuguang en una de les seves connexions informativ­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain