La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina i els EUA ‘escalfen’ l’estret de Taiwan durant la videoconfe­rència

El diàleg entre Biden i Xi, envoltat d’una intensa activitat marítima a la zona

- Peki . e

FONTS:

El Ministeri de Defensa taiwanès ha confirmat el pas d’un vaixell portaavion­s xinès per l’estret de Taiwan divendres, hores abans que els presidents de la Xina i els Estats Units es reunissin per vídeoconfe­rència. El vaixell xinès Shandong va ser detectat a la zona amb rumb nord divendres al matí, a unes 30 milles nàutiques del sud-oest de l’illa de Kinmen, i va ser seguit per un destructor dels Estats Units durant part de la travessia, segons l’agència Reuters.

Un expert en defensa citat per l’agència CNA va descartar que la presència del portaavion­s es tractés d’una provocació o d’una exhibició de força de la Xina, que reclama la sobirania sobre Taiwan.

Lin Ying-yu, professor de la Universita­t Nacional Sun Yat-sen va considerar que el vaixell no estava realitzant un exercici militar, ja que a la coberta no s’hi va observar presència d’avions en el moment en què va ser detectat .

L’investigad­or de la Fundació de Política Nacional de Taipei Chieh Chung va aventurar que si el vaixell navegava amb rumb nord podia dirigir-se a les drassanes de la ciutat de Dalian a fer mantenimen­t, mentre que si el seu rumb fos sud, podria tenir com a destinació l’illa de Hainan per dur a terme maniobres.

El portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès, Zhao Lijian, ja va demanar divendres que el pas del Shandong per la zona no es relacionés amb la reunió entre els governants xinès i nord-americà.

A la conferènci­a de premsa diària d’Exteriors, Zhao es va declarar convençut que el vaixell feia un desplaçame­nt de rutina, si bé va precisar que no tenia més informació pel que fa a la missió del portaavion­s, sobre la qual el Ministeri de Defensa xinès encara no s’ha pronunciat.

El diari oficial Global Times va recordar que el Shandong ja va navegar per l’estret de Taiwan el novembre i el desembre del 2019, i el desembre del 2020. La qüestió taiwanesa va sortir a col·lació a la reunió que van mantenir divendres Xi i Biden, tot i que la conversa es va centrar fonamental­ment en el conflicte ucraïnès.

L’exèrcit xinès va condemnar ahir des de Pekin la presència del

Pequín ha criticat la presència d’un destructor dels EUA, que envia un senyal equivocat a l’illa

destructor Ralph Johnson a l’estret, que va qualificar de “provocador­a”. També va assenyalar que amb aquesta presència “els EUA envien un senyal equivocat als partidaris de la independèn­cia a Taiwan”.

Segons algunes fonts, la Xina utilitza ara el conflicte d’Ucraïna com a arma de propaganda a Taiwan. Seguint aquesta argumentac­ió, la Xina prova de demostrar que, en cas de conflicte, els Estats Units no intervindr­an per ajudar Taiwan. ●

 ?? P ?? Una imatge del Lianoning, un portaavion­s xinès, a l’estret de Taiwan el 2016
P Una imatge del Lianoning, un portaavion­s xinès, a l’estret de Taiwan el 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain