La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un alt funcionari rus rep crítiques per haver donat suport a la pau a Ucraïna

-

Un alt funcionari rus ha criticat públicamen­t l’“operació militar especial” a Ucraïna. És el liberal Arkadi Dvorkóvitx, ex vice primer ministre i director del centre d’innovacion­s Skólkovo que ha estat qualificat de “traïdor” pel partit oficialist­a Rússia Unida.

“Mentre ciutadans russos amb armes a la mà lluiten per la pàtria i el poble rus, d’altres han pres partit per l’enemic i defensen els seus interessos”, va denunciar Andrei Turtxak, secretari general de Rússia Unida, al seu canal de Telegram.

Turtxak, considerat un falcó en la política russa, va cridar a començar “l’autopurifi­cació” de la societat russa amb la “deshonrosa” destitució del director de Skólkovo. A causa de les crítiques del partit oficialist­a i les creixents pressions, Dvorkóvitx va anunciar divendres la decisió de deixar la direcció de Skólkovo.

“En les actuals circumstàn­cies” veu impossible continuar exercint aquesta tasca, que compagina amb la presidènci­a de la Federació Internacio­nal d’Escacs (FIDE), segons un comunicat d’aquesta fundació. En l’entrevista amb la revista dels Estats Units Mother Jones, Dvorkóvitx va subratllar que lamentava igual la mort de tots els caiguts en els vuit anys de conflicte al Donbass entre l’exèrcit ucraïnès i les milícies prorusses.

El president rus, Vladímir Putin, va reiterar el dia abans que el principal motiu de l’actual campanya militar és el “genocidi” comès per Kíiv contra la població de les repúblique­s populars de Donetsk i Lugansk, la independèn­cia de les quals va reconèixer tres dies abans del començamen­t de l’operació especial.

El detonant de les crítiques a Dvorkóvitx no van ser només les seves declaracio­ns contra les hostilitat­s, sinó la seva decisió d’apartar Rússia i Bielorússi­a de les competicio­ns internacio­nals d’escacs. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain