La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa decreta que les dones podran liderar els ministeris vaticans

Francesc completa la reforma de la cúria romana per agilitzar la burocràcia

- Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Després de més de vuit anys de feina, el papa Francesc finalment va promulgar dissabte la seva nova Constituci­ó Apostòlica, Praedicate Evangelium, la norma fonamental que recull molts dels canvis a la cúria romana, que ja ha anat implementa­nt i que té l’objectiu de fer més eficient la confusa burocràcia al Govern de la Santa Seu.

Amb la nova Constituci­ó Apostòlica, Francesc obre la porta que les dones puguin presidir els dicasteris (ministeris vaticans), ja que estableix que qualsevol fidel batejat pot liderar-los si el Papa decideix que està qualificat per al càrrec. Jorge Mario Bergoglio no fa cap distinció entre homes i dones en aquest apartat, una cosa remarcable per donar accés als laics al Govern de l’Església i, alhora, obrir el camí a la integració de les dones.

Els departamen­ts més importants del Vaticà ara estan encapçalat­s per cardenals o alts càrrecs eclesiàsti­cs, tret del cas d’un laic, el prefecte de la secretaria de Comunicaci­ó, Paolo Ruffini. El Pontífex ja havia posat en pràctica aquesta obertura quan va nomenar dones per a càrrecs normalment reservats a bisbes, però no tan rellevants com els dicasteris. L’últim exemple va ser el de la secretaria general de la Governació de l’Estat de la Ciutat del Vaticà, número dos d’aquest organisme, que va recaure al novembre en la religiosa franciscan­a Raffaella Petrini.

“No tinc problemes a l’hora de nomenar una dona al capdavant d’un dicasteri, si el dicasteri no té jurisdicci­ó”, va dir el papa jesuïta en una entrevista el 2018, quan es referia al fet que alguns departamen­ts vaticans tenen funcions específiqu­es que exigeixen a un bisbe per a la feina, com el de la congregaci­ó per al Clergat. Però en altres càrrecs, com la Secretaria d’Economia, “no tindria problema per elegir una dona competent”.

Francesc, que vol posar fi als problemes estructura­ls de la cúria com una de les principals comeses del seu pontificat, reemplaça així la constituci­ó Pastor Bonus de Joan Pau II el 1988. La finalitat de la reforma és descentral­itzar l’organisme –la totpoderos­a Secretaria d’Estat perd molts dels seus privilegis– i acabar amb les dobles competènci­es perquè la maquinària pesada del Vaticà sigui més àgil a l’hora de governar els 1.300 milions de catòlics al món.

Gran part ha anat entrant en funció els últims anys, però la publicació del document culmina el procés i el posarà en marxa a partir del 5 de juny. Des de llavors, els caps dels departamen­ts vaticans s’hauran de reunir en grup amb el Papa cada cert temps, i no només per separat com fins ara. En definitiva, el papa Francesc vol que funcionin plenament com ho faria un gabinet de govern.

La norma emfatitza la funció missionera de l’Església amb la creació del dicasteri per a l’Evangelitz­ació, que serà de tanta importànci­a que el presidirà el mateix Pontífex. El departamen­t absorbeix el Pontifici Consell per la Nova Evangelitz­ació i la congregaci­ó per a l’Evangelitz­ació dels Pobles, i serà el principal al govern vaticà per sobre de l’actual, la Doctrina de la Fe. A més, Praedicate Evangelium recull els canvis recents de l’antic Sant Ofici, dividit en dues seccions per separar la funció doctrinal de l’activitat disciplinà­ria, que s’ocuparà sobretot dels abusos a menors dins de l’Església. A la Doctrina de la Fe s’ha inclòs l’existent Comissió Pontifica per a la Protecció de Menors, que “assessora i aconsella el Pontífex”, per lluitar contra la pederàstia.

“Per primera vegada, el papa

Francesc ha fet que la protecció dels menors sigui part de l’estructura del govern central de l’Església: la cúria romana”, va destacar el cardenal dels Estats Units Seán Patrick O’Malley, part del grup selecte de purpurats consellers del Papa, que s’hi han reunit periòdicam­ent durant els últims anys per ajudarlo a fer la redacció d’aquesta Constituci­ó.

El document, que serà una part fonamental del llegat del papa Francesc, ha estat publicat inesperada­ment per coincidir amb el novè aniversari de la inauguraci­ó del seu pontificat. El dia de Sant Josep. ●

La nova Constituci­ó Apostòlica descentral­itza el govern vaticà després de vuit anys de feina

 ?? TI I       I ?? Francesc parlant amb un col·laborador ahir al Vaticà
TI I I Francesc parlant amb un col·laborador ahir al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain