La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa veu garantit el gas: “No corre perill”

Sánchez reafirma la “relació estratègic­a” amb Algèria

- JUAN CARLOS ERINO

ger amb molt bones paraules fa unes setmanes. Espanya planteja la represa de les obres del gasoducte Midcat per poder transporta­r més gas al cor d’Europa, amb ple suport de Portugal, Alemanya i Itàlia.

Tanmateix, Algèria té un problema: la seva capacitat d’augmentar la producció és limitada, ja que necessita inversió tecnològic­a per millorar el rendiment dels seus pous. Algèria produeix uns 100 bcm de gas natural a l’any, dels quals 49 es dediquen al mercat intern, amb preus molt subvencion­ats. El gas barat és un dels coagulants de la societat algeriana, travessada per múltiples tensions. D’aquests 100 bcm anuals de producció, uns 14 es van exportar a Espanya el 2021. (Un bcm equival a mil milions de metres cúbics).

Algèria manté una relació d’amistat especial amb Rússia des dels temps de la Unió Soviètica, però no es pot tancar a les demandes europees, sobretot si aquestes demandes van acompanyad­es d’inversió tecnològic­a. Aquesta serà una de les claus dels pròxims mesos. El Marroc se sent fort. Fa dues setmanes es va permetre no participar a les Nacions Unides en la votació de la resolució condemnatò­ria a Rússia per la invasió d’Ucraïna, un gest que ha fet enfadar el Govern dels Estats Units.

La tempesta de sorra de dimarts a més de mitja Espanya portava un missatge del Sàhara. Ara ve la tempesta política. Demà dilluns onze partits presentara­n un escrit per demanar la compareixe­nça urgent del president del Govern al Congrés. El líder in pectore del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va acusar ahir Sánchez de “temeritat” i d’haver modificat unilateral­ment la política exterior espanyola. El PP no va ser consultat. Tampoc no va ser informat el soci del PSOE en la coalició governamen­tal. A Sánchez li està agradant l’estil Macron: un cesarisme prêt-aporter.

Consternac­ió a Unides Podem, principal dipositàri­a política dels sentiments de solidarita­t d’amplis sectors de la societat espanyola amb el poble sahrauí des de l’ocupació marroquina del 1975. Molts adults dels campaments de Tinduf han passat els millors estius de la seva infantesa a casa de militants de l’esquerra espanyola. Esquerra Unida és el principal santuari sahrauí, però molta gent del PSOE tampoc no és aliena a aquesta xarxa de solidarita­t. Al si de la dreta també perviu un sentiment de mala consciènci­a per la retirada del 1975, mentre el general Franco agonitzava. Aquestes sensibilit­ats avui se senten ferides a l’interior de la gèlida esfera de por i consternac­ió que genera la guerra a Ucraïna. El realisme polític no entén de sentiments, però no hi ha política sense subjectivi­tat.

Situació paradoxal: en aquests moments els ambaixador­s del Marroc i Algèria es troben als seus respectius països en senyal de protesta. L’ambaixador­a marroquina va ser retirada i encara no ha tornat. L’ambaixador algerià ha estat cridat a consultes, la qual cosa no vol dir, de moment, que hagi estat retirat.

Venen dies de tensa espera, amb escenes d’acaparamen­t en molts supermerca­ts mentre es pren una decisió sobre el preu de la llum, el gas i els carburants. Ahir va punxar la jornada de protesta convocada per Vox. Avui hi haurà més gent a la manifestac­ió convocada a Madrid per agricultor­s i ramaders. Venen dies tensos. Sánchez ha decidit agafar el revolt marroquí amb dues rodes fora de la carretera i molta gent està perplexa. ●

“He parlat amb el president d’Algèria, que em va garantir el subministr­ament de gas i l’aliança estratègic­a amb Espanya”, va reconèixer Pedro Sánchez durant el seu viatge recent a Letònia, el 8 de març, per visitar les tropes desplegade­s en la missió de l’OTAN en aquest país bàltic.

La conversa amb el president Abdelmajid Tebun, a qui Sánchez ja va visitar a Alger l’octubre del 2020 per garantir i preservar de la volatilita­t dels mercats el subministr­ament del gas a Espanya durant els pròxims deu anys amb el nou contracte segellat entre Naturgy i l’estatal Sonatrach, va tenir lloc tot just dos dies abans, el 6 de març.

Just l’endemà que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, visités expressame­nt Sánchez a la Moncloa i, davant la necessitat imperiosa de deslliurar la UE de l’elevada dependènci­a del gas rus, emetés un significat­iu missatge públic: “Estic segura que Espanya exercirà un paper molt important en l’abastament energètic d’Europa”.

Pocs dies després de les seves converses amb Von der Leyen i amb Tebun, el mateix Sánchez va enviar a Mohamed VI la carta en què reconeix la proposta marroquina d’autonomia per al Sàhara com “la base més seriosa, realista i creïble” per resoldre aquest contenciós territoria­l enquistat des del 1975, i que així pretén encarrilar la resolució del conflicte diplomàtic obert fa deu mesos entre el Marroc i Espanya.

Just després, a més, que la sotssecret­ària d’Estat de l’administra­ció nord-americana de Joe Biden, Wendy Sherman, fes visites consecutiv­es a Madrid, Rabat i Alger, entre els dies 6 i 10 de març.

Al seu torn, l’antic xerpa que va obrir les portes de les cimeres internacio­nals a un Sánchez nouvingut a la Moncloa, José Manuel Albares, va ser designat ministre d’Afers Exteriors el juliol del 2021. En substituci­ó d’Arancha González Laya, que precisamen­t va perdre el càrrec després de la crisi diplomàtic­a que va disparar amb el Marroc

Feijóo acusa Pedro Sánchez de “temeritat”; consternac­ió a Unides Podem

El moviment tensa encara més la coalició amb Podem, alerta el PP i fins a 11 partits exigeixen explicacio­ns

l’assistènci­a sanitària a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Gali. La quadratura del cercle encarregad­a a Albares va ser recompondr­e la crucial relació estratègic­a amb el Marroc, alhora sense dinamitar la crucial relació estratègic­a amb Algèria.

El moviment de Sánchez, a parer de la Moncloa, ho aconseguei­x, i alinea Espanya amb l’ONU, els Estats Units i Alemanya, que ja va concloure la crisi amb el Marroc. A més a més, insisteixe­n, preserva la integritat territoria­l de tots dos països. En el cas d’Espanya, davant les reclamacio­ns marroquine­s sobre Ceuta, Melilla i aigües territoria­ls de les Canàries. El Sàhara, assenyalen, queda pendent del pacte entre les parts en el marc de l’ONU. I també subratllen el control de les fronteres espanyoles. Al Govern espanyol estaven enceses l’alarmes per “un flux migratori disparat” des del Marroc, davant una prolongaci­ó del conflicte bèl·lic a Ucraïna i les seves conseqüènc­ies econòmique­s i de desproveïm­ent.

Segons l’acord entre Espanya i el Marroc, Albares visitarà ben aviat a Rabat, com a preàmbul d’una pròxima visita del mateix Sánchez a Mohamed VI. Però a la Moncloa adverteixe­n que el president de l’Executiu i el ministre d’Exteriors són, al seu torn, en contacte “permanent” amb Algèria. I rebaixen l’impacte de l’anunci que Alger crida a consultes el seu ambaixador a Madrid. “És llenguatge diplomàtic”, al·leguen. “Parlem amb Algèria, la nostra relació és estratègic­a i ferma”, asseguren. I traslladen un missatge de tranquil·litat a la ciutadania: “El gas està garantit i no corre perill”.

Tanmateix, el moviment de Sánchez amb el Marroc torna a tensar la coalició amb Unides Podem i un possible escenari d’entesa amb l’imminent líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ahir va advertir del seu “temerari cop de volant”. La majoria de la investidur­a també en pateix les conseqüènc­ies. Fins a onze partits –ERC, PNB, EH Bildu, JxCat, PDECat, Més País, Compromís, CUP, NC, CC i BNG– registrara­n dilluns la petició de compareixe­nça urgent de Sánchez al Congrés. ●

 ?? INl I F   N       
	   N ?? El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, divendres a Barcelona
INl I F N N El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, divendres a Barcelona
 ?? M ??
M
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain