La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’emprenyame­nt pren el carrer

Aquesta setmana ha estat l’avançament d’una primavera calenta, amb l’alça de preus com a punt en comú de les protestes

- ASIER MARTIARENA

Manifestac­ions en defensa del camp, marxes contra la pujada del preu dels carburants, concentrac­ions animaliste­s, aturades en l’educació, vagues per l’alça de les tarifes elèctrique­s i protestes davant l’ambaixada de Rússia a Madrid per la guerra declarada a Ucraïna...

Al malestar social cuinat a foc lent durant els successius confinamen­ts s’hi han afegit, les últimes setmanes, una conjuntura econòmica desfavorab­le i un desafiamen­t bèl·lic a les portes d’Europa. I tot junt, però no remogut, ha emergit de racons i estrats diversos i distants entre si, ha forjat un sentiment generalitz­at d’emprenyame­nt que està tornant a omplir els carrers buidats per força durant la pandèmia.

Els primers efectes ja s’han deixat notar. L’aturada indefinida dels transporti­stes contra la pujada del preu dels carburants s’ha repetit els últims dies arreu del país i ha provocat retards logístics que les forces de seguretat han mirat d’esquivar escortant combois quilomètri­cs de camions de repartimen­t amb què evitar el temut desproveïm­ent.

Les imatges de prestatger­ies buides a les cadenes de distribuci­ó han estat puntuals, però l’impacte en llotges i mercats majoristes no va ser poc rellevant, amb Mercabarna i Mercamadri­d com els centres més afectats per l’escassetat de peix, verdures i hortalisse­s. Per la seva banda, la indústria làctia va anunciar la suspensió de l’activitat transforma­dora, mentre que la siderúrgia va entrar en parada a Bizkaia i Gipuzkoa.

Tot això, però, no ha estat més que l’avantsala d’un cicle de protestes oficialitz­at aquest cap de setmana. A Madrid, l’onada de mobilitzac­ions comença a ser, fins i tot, un problema per a la delegació del Govern central, que

De tots colors Aqu3sta s3tmana 3l protagonis­m3 s3 l’han 3ndut 3ls transporti­st3s i 3ls m3str3s, a qui s’af3g3ix3n 3ls contraris a la gu3rra a Ucraïna, qu3 ahir 3s van manif3star davant l’ambaixada russa. La s3tmana qu3 v3 més col·l3ctius sortiran al carr3r. M3ntr3stan­t, ahir Vox va punxar 3n la s3va convocatòr­ia. veu com se li amunteguen les peticions. Fins al punt que diumenge discorrera­n a la mateixa hora, i a pocs metres de distància entre si, una manifestac­ió del món rural contra les polítiques agràries de l’Executiu i una marxa contra la guerra a Ucraïna convocada pel Moviment per la Pau.

Els cops de colze de partits, sindicats i agrupacion­s per capitalitz­ar el descontent­ament i aconseguir visibilita­t estan a l’ordre del dia. De fet, ahir Vox va intentar posar-se al capdavant capitaneja­nt una primera manifestac­ió contra el Govern espanyol que el seu líder, Santiago Abascal, va culminar des d’un faristol improvisat sobre el remolc d’un camió, a tall de complicita­t amb els transporti­stes.

Confirmada la punxada d’assistènci­a –poc més de 2.500 manifestan­ts–, els ultranacio­nalistes no van trigar a adherir-se a les pròximes marxes convocades per agricultor­s i ramaders.

Però encara hi ha més coses. Aquest dilluns la flota pesquera d’Andalusia aturarà l’activitat per exigir mesures que pal·liïn la “falta de rendibilit­at del sector”, mentre que la Plataforma per a la Defensa del Sector de Transport de Mercaderie­s ha anunciat “marxes lentes” a totes les ciutats del país per entorpir les comunicaci­ons.

Ja dimarts serà la flota pesquera balear la que es mobilitzi. I dimecres, CC.OO., la UGT, la UPTA, la Uatae i Facua sortiran al carrer per demanar la protecció de l’ocupació i l’aplicació de polítiques que “evitin que l’impacte econòmic de la crisi energètica afecti les rendes més baixes”.

El Govern central ho confia tot a la pròxima reunió del Consell Europeu, del qual han de sortir mesures per compensar els efectes econòmics de la invasió d’Ucraïna. Però mentre espera la celebració de la cimera, l’emprenyame­nt augmenta d’intensitat i amenaça amb una primavera calenta al carrer. ●

 ?? ELOY ALONSO / EFE ??
ELOY ALONSO / EFE
 ?? JAVIER SORIANO / AFP ??
JAVIER SORIANO / AFP
 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ??
FERNANDO VILLAR / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain