La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui t’estima s’arrima... o acaba fent nosa

Dos governs de coalició amb problemes. El de Pedro Sánchez es posarà a prova amb les conseqüènc­ies econòmique­s de la guerra. El de Pere Aragonès té difícil arribar així fins al final de la legislatur­a. Quin aguantarà més?

- Lola García XAVI JUIROIvang­ua dia.es

ra. ERC ha de marcar distàncies amb qualsevol flirteig amb el dictador rus. Per bé que el diputat va posar més pebre del que es preveia en les declaracio­ns, la invectiva procedeix de Junqueras i arriba directamen­t a Puigdemont en un moment sensible per a l’expresiden­t, que espera decisions de la justícia europea en què té dipositade­s totes les expectativ­es, com ara la resolució sobre si gaudeix d’immunitat com a europarlam­entari, que si és favorable li permetria llibertat de moviments i fins i tot la possible tornada a Espanya. A ERC cada vegada és més

ERC està arribant a la conclusió que només deixarà enrere Junts si la deixa fora del poder

evident que voldrien que Junts abandonés el Govern, i buscar el suport dels comuns i la CUP. Junts ho sap. Així doncs, no té intenció de donar als republican­s aquest gust.

Tot i que Puigdemont era partidari de no entrar a l’Executiu català, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, sosté l’aposta per mantenir-se a la Generalita­t i demostrar que la seva formació conserva la capacitat de gestió que un dia es va atribuir a Convergènc­ia, alhora que espera que ERC noti el desgast de governar (com la vaga de l’ensenyamen­t contra el conseller Cambray) i de la falta de resultats del diàleg amb Sánchez. El que farà Junts és subratllar aquests punts febles d’ERC, i al maig plantejarà una avaluació del compliment del pacte de legislatur­a.

En els governs de coalició no sempre qui t’estima s’arrima. De vegades fa nosa. Però cada cas és diferent. En el que presideix Sánchez queda clar quin és el partit hegemònic, i les tensions es concentren a Unides Podem, on germina una batalla interna pel poder. Però al líder del PSOE no li convé un enfonsamen­t d’aquest espai, ja que ara complement­a el seu sense escanyar-lo. En canvi, ERC està arribant a la conclusió que només la sortida de Junts del poder els permetrà desenganxa­r-se d’una vegada per sempre d’un rival a qui fa dues dècades que intenten deixar enrere.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Díaz dijous després d’haver-se vist amb els ministres de Treball d’Itàlia i Portugal
FERNANDO ALVARADO / EFE Díaz dijous després d’haver-se vist amb els ministres de Treball d’Itàlia i Portugal
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain