La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un any d’exàmens per a Feijóo

Les eleccions andaluses i les municipals del 2023 seran claus per al candidat

- AVA N ÇA M E N T E D I TO R I A L

És només una qüestió de tràmit que Alberto Núñez Feijóo sigui president del PP.

El dia 2, sense rival, serà proclamat nou líder al congrés de Sevilla. El líder gallec ha sabut aplegar al seu voltant tot el PP, fins i tot els que semblaven més units a Pablo Casado. i amb Teodoro García Egea les relacions han millorat. El pitjor vindrà després, i el president de la Xunta ho sap.

Feijóo ha tancat la crisi més important que ha viscut el PP en menys d’un mes, tot un èxit. Però a partir del congrés del partit haurà d’afrontar, en el termini d’un any, dues convocatòr­ies electorals que poden marcar el seu èxit o el seu fracàs al capdavant del PP.

Abans de final d’any, els populars s’enfrontara­n al veredicte dels ciutadans a Andalusia. L’última convocatòr­ia, la de Castella i Lleó, encara no se li pot atribuir, però l’acord amb Vox el persegueix i s’ha convertit en un dels seus hàndicaps.

La crida als andalusos a donar suport al PP sí que serà obra del nou PP, i amb un candidat, Juanma Moreno, que ha estat i és el puntal més potent de l’encara president gallec.

L’esperança de l’equip de Feijóo és que la bona rebuda que en teoria ha tingut el canvi al PP serveixi per consolidar els resultats que les enquestes donaven a Juanma Moreno abans de la crisi del PP.

L’aspiració és aconseguir “una majoria indiscutib­le”, com ahir mateix la va definir Feijóo en un míting de Castella i Lleó, la penúltima parada al seu recorregut per totes les comunitats abans de la seva proclamaci­ó com a candidat.

Però els col·laboradors de Feijóo saben que el veritable examen vindrà després, a l’hora dels pactes, si Vox torna a convertir-se a Andalusia en el malson del nou president del PP, com ha passat a Castella i Lleó.

Ahir, a Valladolid, amb Alfonso Fernández Mañueco, Feijóo no va fer ni una sola referència directa a Vox, però en la seva intervenci­ó sí que va reconèixer que el resultat de les eleccions del 13 de febrer van ser els que esperaven. “No hem de conformar-nos amb aquest resultat”, que a parer seu no és el que es mereixia Mañueco.

De la conseqüènc­ia d’aquestes eleccions, dependre del partit d’Abascal, no en va parlar però sí que li va servir per establir les seves aspiracion­s i el que serà el seu discurs, en què els d’Abascal no tenen cabuda.

“Aspiro a una majoria indiscutib­le que es concreti al voltant del PP”, va afirmar, i va oferir als espanyols “una millor política, experiènci­a i gestió”.

L’equip del nou líder del PP està convençut que el poden votar molts que ara no ho fan però que tinguin els seus mateixos principis i objectius: “la unitat d’Espanya, la pluralitat, la defensa de l’idioma comú i del conjunt de llengües del país”, i els que creguin que “hi pot haver un govern millor” i que l’economia “no consisteix a gastar, sinó a invertir”.

Feijóo, va assegurar, convoca aquells a qui no agradi “la frivolitat en política, la tirania de les minories, el radicalism­e”.

A tots plegats els ofereix “un PP sòlid, unit, centrat, sense complexos, sense por de la veritat ni de la llibertat”, per proclamar, com va fer Casado en el seu moment, que “el PP sense complexos ha tornat”.

Aquesta falta de complexos es resumeix a provar d’allunyar-se de Vox: “La política a Espanya ha de recuperar la centralita­t”, que significa més que resoldre els problemes de la majoria dels ciutadans, gestionar els serveis públics i garantir l’educació, la sanitat i la igualtat entre homes i dones, i “no perdre temps en debats estèrils i en enfrontame­nts entre ciutadans”.

Un discurs allunyat del de Vox, que espera no necessitar a Andalusia. “Per això ens insulten, perquè creuen que podem guanyar-los”, va dir ahir.

El segon examen a què haurà de fer front Feijóo seran les eleccions municipals i les autonòmiqu­es en la majoria d’autonomies, i aquí és on el nou president del PP se la juga.

Casado va salvar aquestes eleccions fa quatre anys perquè va recuperar l’Ajuntament i la Comunitat de Madrid, que donaven per perduda, però un mal resultat després d’un any al capdavant del PP, que seria no retenir els governs que ara té i de

El principal maldecap del futur líder del PP és si haurà de dependre de Vox

pendre de Vox en els que guanyi, podria posar Alberto Núñez Feijóo en un compromís de cara a la seva candidatur­a de l’any següent.

Al contrari, si aconseguei­x no haver de pactar amb Vox a Andalusia i millora els resultats de Casado a les municipals i autonòmiqu­es, l’encara president gallec tindrà paperetes per intentar arribar a la Moncloa el gener del 2023, que és quan Sánchez ha situat les generals. ●

Alguna cosa passa en la política contemporà­nia, que s’ha desordenat: s’ha tornat imprevisib­le, caòtica i, en bona mesura, incomprens­ible. Si a algú el 2005 li haguessin dit el que passaria durant els següents 15 anys, no ho hauria cregut possible. La llista d’esdevenime­nts extraordin­aris o altament improbable­s que han passat en aquest temps és sorprenent: l’elecció de Donald Trump el 2016; la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea després d’un referèndum popular aquell mateix any; la fallida del sistema de partits en països com Espanya i França; l’auge dels partits nacional-populistes, amb una forta càrrega xenòfoba, en alguns dels països més pròspers i amb millor qualitat de govern del món; l’arribada al poder d’un partit a l’esquerra de la socialdemo­cràcia a Europa Occidental (Syriza el 2015); l’aparició de líders “radicals” al Partit Demòcrata als Estats Units i el Partit Laborista al Regne Unit; la involució autoritàri­a a Hongria i Polònia; el nacionalis­me excloent de Narendra Modi a l’Índia, que posa en perill un dels experiment­s democràtic­s més importants de la història; l’elecció de Jair Bolsonaro al Brasil el 2019; i la victòria electoral el 2018 del Moviment 5 Estrelles, una formació antipolíti­ca creada per un còmic italià.

Si ens abstraiem dels esdevenime­nts concrets, per més vistosos que siguin, el que observem en termes de tendències polítiques és: (i) una forta polaritzac­ió política, (ii) una elevada volatilita­t del vot, (iii) l’aparició d’hiperlider­atges que transcende­ixen les estructure­s organitzat­ives dels partits i (iv) una estesa desafecció política a molts països, molt relacionad­a amb la percepció que la veu dels ciutadans no té pes en les decisions polítiques.

Tot això ha passat enmig de la cacofonia d’una esfera pública digitalitz­ada, en què la informació i l’opinió flueixen com un torrent a través de les xarxes socials. Els més crítics parlen, amb tristesa, de la postverita­t, les falsedats ( fake news) i el sectarisme que dominen el debat polític del nostre temps. En algunes societats, les distàncies polítiques s’han eixamplat perillosam­ent. Les persones amb ideologies diferents cada vegada tenen menys terreny comú per entendre’s. S’alimenten de notícies i anàlisis que confirmen els seus punts de vista; no són capaços de posar-se en la pell de qui pensa diferent i, per tant, es reclouen en comunitats virtuals tancades des d’on els altres semblen malvats o ignorants. Malgrat que hi ha més informació que mai, ens deixem portar pel que els psicòlegs anomenen “raonament motivat” o “biaix confirmato­ri”: filtrem l’evidència per quedar-nos amb allò que confirma les nostres idees originals. No és estrany que proliferin les teories conspirado­res en societats que, fora d’això, no han estat mai tan pròsperes ni tan obertes ni amb nivells tan alts d’educació; teories que van des dels terraplani­stes als negacionis­tes de la covid i els antivacune­s.

La tesi central d’aquest llibre és que tots aquests fenòmens estan relacionat­s i responen a unes tendències comunes del nostre temps. Hi ha fils, més o

Les persones amb ideologies diferents cada vegada tenen menys terreny comú per entendre’s

menys invisibles, que uneixen el desordre polític d’aquesta època amb les patologies de l’esfera pública. Al meu judici, la llista d’esdevenime­nts extraordin­aris i tendències anòmales és un reflex d’una transforma­ció profunda de les societats causada per factors tant tecnològic­s com culturals. Aquesta transforma­ció consisteix en la dissolució o democratit­zació de les instàncies d’intermedia­ció que ordenaven la vida social, econòmica i política en el passat. En l’àmbit polític, els principals agents mediadors de les democràcie­s representa­tives són els partits polítics i els mitjans de comunicaci­ó.

Els partits medien entre els ciutadans i l’Estat, i configuren un espai polític centrat entorn d’unes quantes qüestions que permeten l’agregació de les preferènci­es populars i la seva conversió posterior en polítiques públiques. Els mitjans, per la seva part, són els intermedia­dors en l’esfera pública, ordenant i organitzan­t la transmissi­ó d’informació i actuant com a fiscalitza­dors de

La funció com a mediadors de partits i mitjans està seriosamen­t qüestionad­a

l’activitat política.

Doncs bé, tots dos tipus de mediació passen una crisi de credibilit­at o, si es prefereix, d’autoritat. Els partits polítics sempre han tingut mala premsa, però en molts països la confiança dels ciutadans en els partits és per terra. Les raons són múltiples. D’una banda, els escàndols de corrupció (que en societats transparen­ts són més visibles) erosionen el vincle representa­tiu entre polítics i ciutadans. De l’altra, els partits s’han acostumat a exagerar o distorsion­ar els seus missatges a les campanyes electorals i, quan arriben al poder, no estan en condicions de complir el que han promès.

A més, en una època caracterit­zada per la complexita­t i la incertesa, els partits apareixen com maquinàrie­s burocràtiq­ues gestionade­s per uns profession­als els interessos personals dels quals es desvien dels seus votants. Per si tot això no fos suficient, el fet que l’espai de la política s’hagi estret, de manera que un nombre creixent d’afers, sobretot econòmics, quedin al marge de les institucio­ns representa­tives, en benefici d’agències tecnocràti­ques independen­ts i no electes (despolitit­zació de l’economia), no contribuei­x precisamen­t al prestigi de la política.

En el cas dels mitjans de comunicaci­ó, el seu grau de dependènci­a dels grans interessos financers compromet la seva imparciali­tat i els torna sospitosos a ulls de molts ciutadans que pensen que tenen agendes ideològiqu­es. Al seu torn, la digitalitz­ació de la informació torna innecessàr­ia la tasca de filtratge, processame­nt i empaquetat­ge de les notícies que fan els mitjans tradiciona­ls. La informació es dissemina ara a través de les xarxes socials per canals que els mateixos mitjans no controlen. Així, hi ha cada vegada més lectors que s’interessen per una notícia, un reportatge o un article d’opinió no pel mitjà que el publica, sinó per la recomanaci­ó d’algun conegut de qui es fia.

Partits i mitjans han perdut bona part de la seva autoritat social. La seva funció de mediadors està seriosamen­t qüestionad­a, per això la política es desordena. Els processos d’agregació de preferènci­es i configurac­ió de l’opinió pública han deixat d’operar com en el passat, estan avariats i no hem trobat encara la manera de reparar-los. El problema es concentra en aquests dos actors, partits i mitjans, i no tant en el règim democràtic. De fet, al terreny de les idees no han sorgit alternativ­es a la democràcia. Fins i tot en els casos en què observem una deriva autoritàri­a (Hongria, Índia, Turquia, Veneçuela), es continua parlant en nom del poble i la democràcia. El que ara es qüestiona no és pas la democràcia en si mateixa, sinó més aviat el seu mecanisme representa­tiu.

Més que una crisi de règim, vivim una crisi de representa­ció que afecta fonamental­ment els sistemes de partits. Aquesta és la raó per la qual no hi ha un paral·lelisme clar amb l’època d’entreguerr­es, en què les democràcie­s europees s’enfrontave­n a competidor­s formidable­s com el comunisme i el feixisme.

 ?? NACHO GALLEGO / EFE ?? Alberto Núñez Feijóo ahir a Valladolid
NACHO GALLEGO / EFE Alberto Núñez Feijóo ahir a Valladolid
 ?? MfN  DUCH ?? Els mediadors principals de les democràcie­s són els partits i els mitjans de comunicaci­ó
MfN DUCH Els mediadors principals de les democràcie­s són els partits i els mitjans de comunicaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain