La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els veïns hi poden fer propostes

-

que és un dels últims grans pins que abundaven en aquesta zona abans que s’urbanitzés. “Però és un arbre que té interès també perquè era, sota seu, on es reunien els aficionats del Barça per baixar junts al camp de futbol”, afegeix Joan Guitart.

Que Barcelona catalogui arbres n’implica directamen­t la protecció. Hi ha una comissió que s’ocupa d’avaluar els candidats, en què hi ha Joan Guitart, però que també compta amb arquitecte­s o historiado­rs.

La comissió, que es reuneix almenys una vegada a l’any, rep propostes dels membres de la mateixa comissió, així com de tècnics de Parcs i Jardins, si bé a més pot fer suggerimen­ts tot aquell ciutadà o entitat que ho consideri oportú. Totes les recomanaci­ons s’avaluen, se’n fa l’informe correspone­nt i si convenç el comitè d’experts, la proposta es porta a comissió municipal per ser finalment aprovada per ple si obté prou suport dels partits polítics.

En la majoria dels casos, es tracta d’arbres que estan en plena via pública, tot i que també poden ser dins de recintes, tant públics com privats. Fins i tot, dins de cases particular­s. Des del moment que l’arbre passa a formar part del catàleg, encara que el seu propietari sigui privat, ja no es podrà talar. Passa a ser, d’alguna manera, un bé de la ciutat, motiu pel qual el mantenimen­t també passa a dependre de Parcs i Jardins, que s’ha de fer càrrec de les seves necessitat­s.

“Aquest arbre és un dels recentment incorporat­s al catàleg, encara no té ni la placa identifica­tiva. Estàvem acostumats a passar-hi pel costat i és un exemplar magnífic. Cataloguem arbres que sempre han estat allà”, assenyala Joan Guitart sobre l’imponent plataner que s’erigeix a prop del Mamut de la Ciutadella, a tot just uns metres de la cascada monumental. És un dels 40 arbres i conjunts que es van incorporar en el ple del novembre. Fins ara ha estat la incorporac­ió més nombrosa en un sol any.

A prop d’aquest nou plataner protegit, subjectat per una barra metàl·lica i fent d’improvisat suport per a una bicicleta, hi ha un veterà: un roure blanc mexicà, l’únic exemplar d’aquesta mena que hi ha a la ciutat i que, a més és doblement centenari. Es va plantar

3

A la llista també poden entrar-hi arbres privats, el mantenimen­t dels quals passa a assumir-lo Parcs i Jardins

una filera amb més exemplars quan al segle XIX es va construir el parc de la Ciutadella. Ara és l’únic que queda. “Fa servir bastó”, fa broma Joan Guitart respecte als suports metàl·lics que li aguanten les bregades branques.

En aquest espai, entre la cascada i el llac de la Ciutadella, també hi ha un dels gegants de Barcelona: una casuarina que es calcula que va néixer el 1894. Fa més de 20 metres d’alçària.

Al llac també hi ha xiprers calbs, més joves, nascuts vora l’any 1933; i de camí fins al zoo un arbust, un pitòspor, originari de la Xina, però que amb el pas del temps s’ha convertit en un frondós arbre. Dins del parc zoològic, no gaire lluny de l’accés, un roure enorme, aquest oriünd de la zona, nascut el 1881. Un altre arbre únic.

Tot i que hi ha una alta concentrac­ió de catalogats en determinat­s parcs o, com no podia ser de cap altra manera, al jardí botànic històric de Montjuïc (era on es plantaven els arbres forans, prèviament, per veure si s’adaptaven a la ciutat); hi ha exemples d’arbres d’interès disseminat­s per tota la ciutat.

És el cas, per exemple, de les quatre corísies que als anys vuitanta es van plantar a Drassanes –amb motiu dels Jocs Olímpics– però que són centenàrie­s; o els plataners de la Rambla que, si bé els més antics que es conserven ara, da5

1. La +asuarina de 20 metres data del 1894

2. El pi més +uler, a Travessera de les Corts

3. El pittosporu­m que es va fer arbre

4. Un roure del 1881 en ple zoo

5. La palmera de la +asa de l’Ardia+a

6. Els plataners també són la Rambla ten del 1870, hi ha arbres documentat­s des del segle XVI en tota aquesta zona... També formen part del catàleg la majestuosa alzina de la Diagonal, que està ubicada entre el carrer de la Marina i el passeig de Gràcia; així com els arbres de l’amor de la plaça de Joanic, plantats allà la dècada dels anys cinquanta del segle passat.

La proposta de la modificaci­ó del pla general metropolit­à de Gràcia ha fet que molts dels últims arbres que s’han incorporat al catàleg procedeixi­n d’aquest districte. De fet, la protesta veïnal per salvar una alzina centenària al carrer Encarnació va ser la que va impulsar aquesta modificaci­ó del pla, precedida d’un augment d’edificis protegits, alguns amb arbres que també tenen un interès determinat.

“Hi ha arbres d’interès en tots els districtes de Barcelona. De fet, la comissió treballa amb aquesta idea. No només incorporar els d’una determinad­a zona. Arbres o conjunts... De vegades, fins i tot fa anys que hi passem pel costat... Acceptem propostes”, insisteix Joan Guitart. ●

 ?? JOAN MATEU PARRA / SHOOTIN ??
JOAN MATEU PARRA / SHOOTIN
 ?? ROBERTO  OMBA ??
ROBERTO OMBA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain