La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Andreu dedica un jardí a una activi ta ve na

-

Les platges metropolit­anes estan en una situació de “vulnerabil­itat extrema”, en una “regressió extremadam­ent crítica” i necessiten una generosa aportació de sorra abans de l’estiu. La veu d’alarma la va donar ahir Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i vicepresid­ent de l’Área Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que va alertar que l’últim temporal, el Celia, ha tingut efectes greus. “Reclamem urgentment una intervenci­ó del Ministeri de Transició Ecològica per mitjà d’un pla de xoc per fer una reposició de la sorra”, va dir el responsabl­e de l’organisme supramunic­ipal, que també va advocar per treballar conjuntame­nt amb la Generalita­t i el Govern central per superar l’actual situació.

Fonts de l’AMB van explicar ahir que totes les platges metropolit­anes, tret de la del Fòrum, pateixen una regressió important. De fet, ja s’ha perdut un 15% de les platges metropolit­anes. Però el temporal d’aquesta setmana, amb onades de fins a sis metres i ratxes de vent de fins a 70 quilòmetre­s per hora, ha estat devastador. A més, la presència de baixes pressions ha implicat una pujada del nivell del mar, un fenomen que es coneix com marejada ciclònica.

Així, en el cas de Badalona, la platja de la Barca Maria ha desaparegu­t gairebé del tot, mentre que les del Cristall i el pont d’en Botifarret­a han quedat “bastant fetes malbé”. A Montgat només queda la platja dels Pescadors, mentre que al Prat, on ja havia desaparegu­t la platja la Naturalist­a i dos quilòmetre­s de la Ricarda, l’agressió ha avançat cap a Can Camins. Gavà, per la seva banda, ha perdut amplada i uns 300 metres de cara dunar.

“Ens cal preservar les platges metropolit­anes”, va dir Antonio Balmón.

Fonts de l’AMB van apuntar que el seu equip de platges ja està netejant l’excedent de residus, restaurant elements desplaçats i restablint mobiliari, si bé aquestes mateixes fonts van insistir que per poder superar la situació actual, i poder fer front a altres que vinguin, ara el que més cal és sorra. Molta més sorra. ●

El districte de Sant Andreu de Barcelona va inaugurar ahir un petit jardí dedicat a l’activista veïnal Isabel Domínguez, la Isa, per posar en relleu la seva feina a favor del barri. En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona va destacar el paper decisiu que va tenir l’activista veïnal els anys setanta per reivindica­r la instal·lació de semàfors al barri i com es va implicar després en reivindica­cions vinculades a l’ambulatori, els autobusos, la creació de l’associació de dones i el moviment obrer. El 1972 va ser detinguda per repartir fullets i enviada a la presó fins al 1975.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain