La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La secularitz­ació encara no ha tocat fons”

Tres seminarist­es joves dialoguen sobre la fe al món actual i l’Església catòlica

-

Va ser el papa Benet XVI qui va dir que anem cap a un futur on hi haurà menys catòlics al món, però els que quedaran ho faran més convençuts, amb una fe més intensa, i donaran un testimoni més honest com a cristians”. Qui ho diu és el seminarist­a Javier Bausili, representa­nt d’una nova fornada de joves que s’escapen de molts dels tòpics habituals entorn de l’Església.

Amb motiu del dia del Seminari, que se celebra aquest cap de setmana, La Vanguardia ha reunit tres seminarist­es: Javier Bausili, nascut fa 23 anys a Igualada, del Seminari de Terrassa (situat a Valldoreix); Ricard Solé, 22 anys, fill de Solivella, del Seminari Interdioce­sà (c/ Casp, amb Girona); i Joan Piñol, 29 anys, nascut a les Corts, del Seminari Conciliar (edifici c/ Diputació, darrere la UB). Tots els seminarist­es de Terrassa (13), de l’Interdioce­sà (18) i de Barcelona (26) fan les classes a aquest últim, on es fa l’entrevista.

Preguntem per la seva vocació. “Vinc d’una família no catòlica, però amb 16 anys vaig tenir una experiènci­a de Déu quan vaig entrar un dia a una església i vaig començar a llegir els evangelis i a treballar a la parròquia. Vaig estar sortint un temps amb una noia i vaig acabar els estudis de Periodisme i Dret, fins que em vaig plantejar: ‘I ara què?’ I després d’un període de discernime­nt, entro al seminari amb 24 anys” (Piñol). “La meva família era molt cristiana. Com Samuel, que servia al temple, vaig sentir aviat la veu de Déu. Vaig entrar al Seminari Menor de Tarragona amb 12 anys i després del batxillera­t ja passo al Seminari Interdioce­sà” (Solé). “Soc també de família cristiana. Vaig anar al col·legi La Farga, de Mirasol, i durant el batxillera­t vaig sentir l’experiènci­a de Déu en un pelegrinat­ge a Àvila. Estava implicat a la parròquia de Valldoreix i vaig començar estudis de Farmàcia però en un altre pelegrinat­ge, a Fàtima, trobo la força de Déu i entro al seminari” (Bausili).

Hi ha crisi als seminaris? “La gent diu que hi ha pocs seminarist­es, però crec que el problema no és només tenir pocs sacerdots, sinó sobretot que cada cop hi ha menys gent que visqui la fe”, diu Piñol. I per tant, afegeix, la gran tasca per fer és l’evangelitz­ació. Quan preguntem si en cas d’abolició del celibat hi hauria més vocacions, riu. “Els protestant­s es poden casar i els catòlics de l’Església oriental, i no per això tenen més vocacions. Si demà digués als meus amics ‘us podreu casar’, no per això n’entrarien més. I el mateix diria del sacerdoci femení. La crisi de vocacions també és a baix, als bancs”.

I la secularitz­ació? Solé creu que hi ha una crisi de fe des de mitjans del segle XX que afecta les famílies, les escoles i la parròquia. I Bausili va més lluny: “Encara no hem tocat fons”, tot i que es mostra convençut que potser això no és dolent i que aquests pocs transforma­ran la societat.

Un dels problemes de l’Església catòlica al nostre país també és la dificultat per arribar a molts immigrants. Musulmans al marge, molts llatinoame­ricans i gent dels països de l’Est s’han acostat a altres esglésies. “A l’Església catòlica –precisa Bausili– potser un tema pendent és el de la comunitat. Els protestant­s ho cuiden més i els immigrants troben més sentit comunitari en grups petits”.

Posem sobre la taula una altra frase feta: “el papa Francesc està més ben vist fora de l’Església que dins”. Tots tres hi estan en desacord. “Si algú discrepa en algun punt del Papa, se li dona gran rellevànci­a. I en canvi molts dels que elogien el Papa des de fora ni el llegeixen ni el coneixen”, diu Bausili. “Si el Papa va a Lesbos, obre els telenotíci­es, però si el bisbe d’Urgell va a Guissona a veure uns immigrants, no sortirà. Els gestos de les esglésies locals són menys coneguts. Els esforços per ajudar Ucraïna queden eclipsats pels d’altres entitats. Ep! i aquí cal reconèixer l’habilitat comunicati­va del papa Francesc, com la tenia Joan Pau II”, afegeix Piñol. Hi coincideix Solé, afirmant que el Papa actual aconseguei­x marcar agenda perquè “toca sempre temes d’actualitat”.

Tots tres represente­n una veu jove dins l’Església. Els preguntem què demanarien als bisbes, a la jerarquia més propera. “No perdre l’esperança que ja tenen en l’Església i en els homes” (Bausili). “Tenir una escolta atenta, més propera, ara que es parla tant de sinodalita­t” (Solé). “Tots podem tenir queixes, però cada cop admiro més els bisbes, perquè crec que tenen una missió molt difícil. Quina moguda, no voldria estar al seu lloc, i la seva acceptació només s’explica des de la fe” (Piñol). I aquí surt el nom i el testimoni del bisbe Toni Vadell. “Amb la boca petita diria que era una persona santa”. Ho diu un d’ells i ho corroboren els altres dos. ●

“Si demà digués als amics: ‘Si us feu capellans us podreu casar’, no per això n’entrarien més”

“Demanaria als bisbes tenir una escolta atenta, més propera, ara que es parla tant de sinodalita­t”

 ?? MCNTSE GIRALT / SHOOTING ?? D’esquerra a dreta, Javier Bausili, Ricard Solé i Joan Piñol a l’edifici del Seminari de Barcelona
MCNTSE GIRALT / SHOOTING D’esquerra a dreta, Javier Bausili, Ricard Solé i Joan Piñol a l’edifici del Seminari de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain