La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Pinkerton que es va casar amb Butterfly

-

Aquest 2022 ens ha privat de la figura del prestigiós tenor aragonès que es va casar amb Montserrat Caballé (al monestir de Montserrat, l’estiu del 1965), poc després d’haver cantat amb ella el paper de tenor de l’òpera de Puccini Madame Butterfly al Liceu i sembla que havia estat després d’una funció d’aquest títol a Reus quan van acordar contraure matrimoni. Ella deia sovint que era l’única Butterfly que s’havia casat amb el seu Pinkerton.

Bernabé havia estudiat a Madrid, amb la soprano catalana Mercè Llopart a Itàlia, i havia cantat ja a Düsseldorf, Hannover i Mainz, i havia debutat al Liceu de Barcelona amb l’estrena de La cabeza del dragón, de Ricard Lamote de Grignon (1962).

Bernabé era un tenor spinto, amb una gran capacitat per al repertori verista, de què va cantar diversos títols al teatre de La Monnaie/Munt de Brussel·les, en eal Bellas Artes de Mèxic i a l’Òpera de París.

Al Carnegie Hall de Nova York hi va cantar amb la Montserrat en l’òpera aleshores completame­nt oblidada Il pirata de Bellini, en el paper de Gualtiero, no gaire adequat pel seu estil de cant, però tot i això el va cantar també en un enregistra­ment del 1971. En canvi, poc després va obtenir el que potser va ser l’èxit més esplendoró­s de la seva carrera La fanciulla del West al Teatre Principal de València.

Va tornar al Liceu com a Luigi a Il tabarro de Puccini i va cantar també a Saragossa, on va obtenir un gran èxit amb el Des

Grieux de la Manon Lescaut de Puccini. Però poc després, arran d’alguns problemes que va tenir de salut, es va retirar, tot i que el 1985 va oferir un vistós recital a Ripoll, on ell i la seva dona havien adquirit una finca.

Persona especialme­nt bondadosa, va estar sempre present en les actuacions de la família, també en les de la seva filla Montserrat Martí, i havia format un càlid entorn familiar que incloïa també el seu fill Bernabé, que treballa a Suïssa.

Família, amics i coneguts han acudit aquest dissabte a la capella ardent del tenor aragonès Bernabé Martí, vidu de la soprano Montserrat Caballé, al tanatori de les Corts de Barcelona.

A més dels seus fills, Montserrat Martí –acompanyad­a del seu marit– i Bernabé Martí; el germà de Montserrat Caballé, Carlos Caballé, i la seva neboda, Montserrat Caballé, ha acudit a l’acte el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany.

En declaracio­ns a Europa Press Televisió, Alemany ha afirmat que se’l recordarà com “un gran espòs, un gran pare, un gran tenor, però sobretot

L’artista Bernabé Martí era un tenor ‘spinto’, amb una gran capacitat per al repertori verista

com una gran persona”.

El funeral serà aquest diumenge a les 14 hores al tanatori de les Corts, i dilluns serà enterrat al seu poble natal, Villarroya de la Sierra (Saragossa), al costat dels seus pares.

Martí, que ha mort als 93 anys a la seva casa de Barcelona, va actuar en diversos països d’arreu del món interpreta­nt papers principals de grans òperes com Rigoletto de Giuseppe Verdi, Norma de Vincenzo Bellini i Carmen de Georges Bizet.

 ?? JAVIER CEBOLLADA / EFE ??
JAVIER CEBOLLADA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain