La Vanguardia (Català-1ª edició)

Soldats de la veritat

- Llàtzer Moix

Cada dia veiem als telenotíci­es soldats i voluntaris ucraïnesos, armats i disposats a defensar el seu país. Cada dia veiem a la tele periodiste­s que defensen la veritat amb micro i càmera, amb boli i bloc de notes. Aquests no duen uniforme, però també podem anomenar-los soldats –soldats de la veritat–. La seva valentia no desmereix la dels qui empunyen armes.

Per exemple, la valentia de la periodista Marina Ovsiànniko­va, que dilluns va gosar plantar-se darrere el bust parlant del noticiari vespertí, amb una pancarta contra la guerra i contra les mentides de la tele oficial russa. Tot i saber què Putin l’empaitarà per això i que li poden caure quinze anys de presó.

Cada dia veiem imatges de manifestan­ts a les ciutats russes, armats només amb un cartell. Ja n’han detingut a milers. El seu crim és exhibir un missatge antibèl·lic, o una cartolina en blanc. De vegades són adolescent­s. Sovint, dones. Algunes ja molt grans, cosa que no els hi estalvia la brutalitat dels esbirros de Putin, disposats a tustar-les abans de portar-les a comissaria o al jutjat. Allà les espera el fiscal o el jutge que multa i empresona. Si perseveren i se signifique­n, potser hauran de conèixer botxins pitjors: els que enverinen i assassinen. Tampoc el coratge d’aquests manifestan­ts de carrer no desmereix el de soldats i periodiste­s de guerra.

Si els soldats de Kíiv defensen la sobirania del seu país, els periodiste­s defensen la veritat –una salutació i la meva admiració per a Joaquín, Plàcid i els que informen des d’una Ucraïna en flames!–. Ho fan en un règim hostil, que tanca ràdios i television­s independen­ts (Ekho Moskvy, Dojd TV...), que ha amenaçat la premsa forana, prohibit Facebook o Instagram, restringit Twitter... i obligat la BBC a recuperar les emissions d’ona curta. Que fa servir un exèrcit de hackers estakhanov­istes, productors de xarxes per atacar i minar la veritat.

És necessari defensar la veritat davant la mentida i la desinforma­ció. Ens hi juguem la llibertat. Defensar la veritat pot requerir valor, una qualitat moral que unes vegades ve de sèrie, com un do més de la natura, i d’altres no ve. Però aquest valor pot ser també el fruit d’una freda decisió racional. A Ucraïna o aquí. Perquè la veritat es defensa informant in situ, sota els míssils. Però també des de qualsevol altre lloc, triant la informació de qualitat, rebutjant rumors, deixant de reenviar mems maliciosos... El Financial Times editoriali­tzava dies enrere a favor d’altres iniciative­s civils –més suports a cadenes públiques independen­ts, als webs que redirigeix­en cap a Rússia informació fiable, etc.–, per contribuir a punxar la bombolla desinforma­tiva del Kremlin. Cal donar suport a aquestes iniciative­s. Es pot ser també soldat de la veritat de casa estant. ■

El valor és una qualitat moral amb què alguns neixen i que d’altres poden adquirir

fakes a les

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain