La Vanguardia (Català-1ª edició)

La caixa groga

-

Cada obra té la seva prioritat. La de la Casa Collumpio, que s’aixeca a l’entorn arquitectò­nic irregular del coll del Portell, era construir un habitatge unifamilia­r ampli amb un pressupost molt reduït. I s’ha aconseguit: 900 euros per metre quadrat. La casa és el domicili i estudi dels seus autors, dos joves arquitecte­s que, amb bon criteri, han aprofitat l’ocasió per expressar-se sense complexos i mostrar les seves preferènci­es. Això es tradueix en una construcci­ó de tres plantes: la baixa és un cofre de formigó, sobre on s’assenten les dues superiors, unificades en una caixa metàl·lica amb perfils mínims – l’ús de tirants ajuda a alleugerir l’estructura–, tancada a sud i nord amb vidre, i a est i oest amb murs cecs. Aquesta obra entre mitgeres, pintada d’un groc viu, adquireix vista per la part posterior, l’aspecte d’un David envoltat de Goliats.

En un moment en què la construcci­ó de fusta i la climatitza­ció natural estan justament en voga, construir una caixa de vidre té les seves contraindi­cacions tèrmiques. Per exemple, la calor a l’estiu, per més que els vidres siguin aïllants. Però els autors i usuaris d’aquesta obra afirmen que en

S O O

R S MA2H (MAR2 SUBIRANA, LAIA GELON2H) ! " BAR2ELONA. 2ARRER PERE LLOBE3, 1 aquest cas, i atesa la ubicació del solar i els angles d’insolació, les calors no són terribles, i que a la planta superior poden atenuar-se amb cortinatge­s. A la planta intermèdia, que acull els espais comuns, a l’ordenació dels quals contribuei­xen uns quants mobles d’obra, el sol és d’intensitat suportable. I a la inferior, on hi ha l’habitació i un pati, no hi ha problema. Les tres plantes tenen a la part central les zones per a banys i cuina, que capten llum natural mitjançant unes oportunes finestres.

Marc Subirana i Laia Gelonch, els dos integrants de MACH, diuen que aquesta casa emmarca un volum d’aire. És així. Però això ho fan totes les construcci­ons, també les menys transparen­ts. El que la fa diferent és la llibertat projectual pròpia d’uns autors joves, que s’enfronten a un primer repte profession­al i ho fan amb frescor i desinhibic­ió, que superen les constricci­ons del lloc i l’economia. I aconseguei­xen, a més, un habitatge on ressonen ecos de les Case Study Houses desenvolup­ades als Estats Units després de la Segona Guerra Mundial per autors com Neutra, els Eames o Saarinen.

 ?? DEL RIO BANI / MARK RABADAN ?? Casa Collumpio
DEL RIO BANI / MARK RABADAN Casa Collumpio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain