La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els titubejos de Chen Yansheng

El possible canvi en la propietat omple d’incertesa el club

-

L’Espanyol està sumit en una completa incertesa. Res no és segur ara mateix a curt termini. Ni la propietat del club, ni el projecte esportiu, ni la continuïta­t de l’entrenador o la de jugadors que acaben contracte. Tampoc la permanènci­a a Primera, encara que estigui encarrilad­a. Les tremolors esportives viscudes en aquest començamen­t d’any han donat pas en tan sols unes setmanes a una convulsió institucio­nal poc imaginable i la situació podria trigar mesos a resoldre’s.

De moment, l’amo del club, Chen Yansheng, que ha invertit uns 200 milions en el club des que va arribar el 2016, estudia aquests dies l’interès d’un grup inversor dels Estats Units. A hores d’ara ningú no pot discutir la implicació del mandatari xinès en l’Espanyol. En aquest temps ha reduït a cendres el deute que acumulava el club i no ha allunyat l’afició de l’equip, malgrat governar-lo a 9.000 quilòmetre­s de distància. Al contrari, sempre ha intentat alimentar aquest vincle, del qual ha dit que se’n sent part des de l’inici. I és per aquest espanyolis­me treballat que intenta transmetre el dirigent que han sorprès els rumors per desprendre’s del club. Ara mateix no es pot descartar, tot i que Rastar Group el desmenteix­i, una venda a curt o mig termini. Tampoc una cessió d’accions a un altre inversor que reforci econòmicam­ent el club. Fins i tot que el mateix Chen assumeixi personalme­nt la compra de l’entitat per treure-la de borsa i poder fer la inversió que vol sense el control de les autoritats xineses.

El dirigent sembla que estar buscant solucions a les dificultat­s per fer créixer el club. Les restriccio­ns d’inversió a l’estranger del govern del seu país i la mateixa pandèmia, que li han impedit de viatjar, si més no, a Barcelona des de fa dos anys, apareixen al fons com raons de pes que li fan valorar la seva continuïta­t com a propietari.

Mentrestan­t, el club sondeja Ramon Planes com a possible substitut de Rufete. “No està renovat”, va assegurar José

María Durán sobre l’alacantí el 31 de gener, en l’estrena del programa 21 (Esport3). Després de saber-se l’interès per Planes el paper de Rufete al club té els dies comptats. En aquesta cadena d’esdevenime­nts, el següent afectat és el projecte de Vicente Moreno. A l’entrenador li queda un any més de contracte i va pel camí d’aconseguir la permanènci­a, l’objectiu principal marcat per a aquesta temporada, però no es pot descartar un gir de timó.

Tanta inestabili­tat no afavoreix les renovacion­s i, segons va poder confirmar aquest diari, Sergi Darder, que acaba contracte el 2023 i manté converses amb el club, no prendrà una decisió fins que s’aconseguei­xi la salvació i conegui el projecte de l’any vinent. Les negociacio­ns estan avançades amb Melendo i, tot i que vol continuar al club, la falta de minuts els últims partits el fa estar preocupat de cara a la seva continuïta­t. La renovació de Pedrosa, per la projecció del futbolista, és la més important i també la més complicada, ara per ara.

Aquesta cruïlla es completa amb la visita avui del Mallorca a l’RCDE Stadium. Un partit d’una rivalitat creixent des de la sortida de Vicente Moreno de les illes i augmentada per les constants provocacio­ns de Luis García Plaza en roda de premsa. Rivals directes per l’ascens a Segona, en aquest curs l’equip mallorquí ha estat el botxí dels blanc-i-blaus a la Copa del Rei. “Amb independèn­cia de quin rival sigui o com quedéssim a la primera volta i a la Copa, volem guanyar perquè ho necessitem”, va dir Vicente Moreno. El tècnic podrà comptar amb Diego López, però Puado serà baixa per sanció.

Dues setmanes abans que Chen Yansheng comprés l’Espanyol el 2016, Robert Sarver, propietari dels Phoenix Suns, va fer el mateix amb el Mallorca. Sis anys després, Sarver continua però Chen dubta, i podria fer passos perquè l’Espanyol tingui també, ben aviat, un propietari nord-americà .

La continuïta­t de Vicente Moreno i les renovacion­s estan en l’aire pels dubtes en el projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain