La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un or forjat a la terra

Mariano García es proclama campió del món indoor de 800 metres

-

Marino García (24) sempre serà únic.

Allà on s’expandeixe­n la ciència i la tecnologia, els tests de lactats, les sabatilles màgiques i les superfície­s sintètique­s, Mariano García prefereix quedar-se al poble, en el petit Cuevas de Reyllo (Múrcia), a la casa dels seus pares, i pedalar cinc minuts per anar a entrenar-se a un camp de terra, triangular, el perímetre del qual s’acosta als 300 metres.

I en té prou amb això, i també amb la seva ànsia i amb el seu entrenador, Gabi Lorente –el mateix que també entrena Mohamed Katir–, per obrir-se pas entre l’elit del migfons mundial.

Prim, aparentmen­t desordenat en cursa, en realitat un estrateg suprem, Mariano García continua trencant esquemes en els 800.

Des d’aquest dissabte és el campió del món indoor (és el tercer espanyol a aconseguir-ho, després de Colomán Trabado, or en els 800 el 1985, i Manolo Martínez, or en pes el 2003).

I amb el seu or al coll, es defineix a si mateix:

–Vull enviar-li una salutació al meu germà, que és a l’estadi, i al meu pare, que avui és el seu dia, i al meu poble, ja que avui ho hem lluitat –diu–. Però jo continuo pensant que soc dels dolents, encara que sigui campió del món ara, perquè encara tinc molt a millorar i cal treballar com si no fóssim ningú.

(...)

Cert: la seva aparent badada despista la resta.

En la cursa, Mariano García és força i passió, pura fúria espanyola malgastada en altres temps i ensinistra­da aquest hivern. La seva és la història d’un obstaculis­ta reconverti­t en els 1.500 i, a la fi, en els 800.

La seva escomesa a Belgrad va ser un exemple d’autoconeix­ement i, també, una contradicc­ió: Mariano García diu que prefereix quedar-se al poble i entrenar-se tot sol, sense companys ni referents, per no posar-se nerviós per tot el que fan els altres. Això diu.

I tot i això, veient-lo competir, fa la sensació que té llegida la cursa, que sap què passarà i què ha de fer.

Hi aquí hi ha la lliçó. El canadenc Marco Arop, gros, és un frontrunne­r.

Li agrada anar al capdavant i la

“Continuo pensant que soc dels dolents, encara que sigui campió del món, perquè tinc molt per millorar”

 ?? ANDREJ ISAKOVIC / AFP ?? Mariano García ahir al davant dels rivals (amb Álvaro de Arriba al fons de la imatge)
ANDREJ ISAKOVIC / AFP Mariano García ahir al davant dels rivals (amb Álvaro de Arriba al fons de la imatge)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain