La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més competènci­a i accés als recursos del BCE

-

La voluntat de crear un banc públic català ha estat una aspiració permanent de les forces nacionalis­tes catalanes, gairebé des del ja llunyà dia en què Jordi Pujol va guanyar les primeres eleccions autonòmiqu­es de la democràcia, el maig del 1980, tot i que el seu model concret ha anat variant a mesura que variava l’economia i el sector financer.

Josep Maria Cullell va ser el primer a estudiar seriosamen­t el projecte durant la seva etapa a Economia, entre 1983 i 1987. Anys després, el 1991, Pujol va fer l’encàrrec al llavors responsabl­e d’aquell departamen­t, Macià Alavedra, l’home que va representa­r el vincle més estret del pujolisme amb el món empresaria­l català. En aquell moment, la idea era ampliar les capacitats financeres de la Generalita­t enfront dels avantatges del concert basc o l’escassetat d’inversions públiques a Catalunya.

Els moviments més concrets van començar amb Andreu Mas-Colell com a conseller d’Economia, el 2013. Però no es va fer el pas de sol·licitar una fitxa bancària equiparabl­e a la de qualsevol altre banc del sector. Es va optar per plantejar-ho com una entitat financera semblant a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

L’objectiu era introduir més competènci­a després del procés de concentrac­ió bancària desfermat després de la crisi financera del 2008. Fins aquest moment, a Catalunya hi tenien la seu deu caixes d’estalvis i el Banc Sabadell, i hi operaven altres desenes d’entitats d’estalvi i la resta de bancs espanyols. Després de la gran recessió, van desaparèix­er totes les caixes menys La Caixa, la líder del sector a l’Estat, i alguna entitat de mida petita, com ara la Caixa d’Enginyers. La resta van ser absorbides per bancs o intervingu­des per l’Estat després de la injecció d’ajuts públics. Així, van deixar de ser operatives Caixa Catalunya, Caixa Penedès, Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, Caixa Girona, Caixa Tarragona, Caixa Manresa, Caixa Laietana i Caixa Manlleu. Un autèntic vendaval per a les finances catalanes.

La Caixa, l’única que es va salvar, es va transforma­r en l’actual CaixaBank i fa poc ha adquirit Bankia, resultat al seu torn de la fusió d’altres caixes espanyoles i que va acabar in

tervinguda per l’Estat el 2012.

Un procés que va afectar la resta de les caixes d’Espanya, la majoria de les quals va desaparèix­er. També alguns bancs, bé per fusió, bé per fallida, com en el cas del Popular, adquirit per un euro pel Santander.

La Generalita­t considera que una entitat bancària pública podria aportar competènci­a al mercat per assegurar finançamen­t a empreses i particular­s. Una condició per poder assumir un paper financer significat­iu és tenir accés al finançamen­t del Banc Central Europeu (BCE), base de l’expansió de l’activitat bancària. ●

El Govern català creu que un banc públic que capti dipòsits introduirà competènci­a

La Generalita­t es va plantejar projectes embrionari­s des de la primera victòria de Pujol el 1980

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain