La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ETT potenciara­n els contractes indefinits de fixos discontinu­s

El sector de l’ocupació temporal reformula el funcioname­nt amb la reforma laboral

- MAITE GUTIÉRREZ

Un dels principals objectius de la reforma laboral és posar fi a la inestabili­tat de l’ocupació reduint els contractes temporals al mínim possible. Per això, el Govern central i els agents socials van pactar suprimir el contracte d’obra i servei, utilitzat amb assiduïtat per cobrir llocs de feina que tenien una vida tan llarga com durava l’obra o servei en qüestió. En alguns casos el contracte podia ser de mesos, però en d’altres s’allargava anys, fins i tot més d’una dècada.

Per això, des que la normativa es va aprovar a finals de l’any passat, les empreses s’han vist obligades a contractar aquests treballado­rs com a indefinits i a acomiadar-los de manera massiva quan s’acaba l’obra o servei en qüestió. Però més enllà de les decisions internes de cada companyia, el sector de les Empreses de Treball Temporal (ETT) –a què els empresaris recorren quan prefereixe­n externalit­zar aquesta operativa– també han vist perillar part del seu negoci. Segons dades del Ministeri de Treball de l’any passat, aquest sector –format per un total de 247 empreses a Espanya– va gestionar més de 4 milions de contractes temporals i, d’aquest total, més d’una tercera part –1,5 milions de contractes– van ser d’obra i servei.

A efectes pràctics, aquesta figura desapareix­erà l’1 d’abril, quan s’acaba el període transitori que el Govern va donar a les empreses per adaptar-se al redactat de la llei. I, quan queden menys de dues setmanes del canvi, les ETT treballen a contrarell­otge amb l’objectiu de no perdre una tercera part de la seva activitat.

A sobre de la taula s’hi mouen diferents cartes. La més innovadora és la contractac­ió de treballado­rs indefinits sota la modalitat de fix discontinu, una figura que tenia poc protagonis­me fins ara (tot just representa­va un 2% dels contractes indefinits a Espanya) i que permet a les empreses remunerar el treballado­r únicament durant les temporades en què hi ha necessitat de donar servei, per exemple, durant la temporada alta de turisme.

Enrique Rodríguez, director general de Manpower a Espanya, confirma la seva intenció d’aplicar aquest tipus de contracte a partir d’ara: “Estem treballant per tenir un pool (grup) d’empleats fixos amb l’objectiu de col·locar-los en funció de les necessitat­s de les empreses clientes”.

El directiu comenta que encara és aviat per saber el pes que tindrà aquesta figura en les seves contractac­ions, però creu que s’utilitzarà de manera “significat­iva”. En tot cas, Manpower té intenció de combinar aquesta fórmula amb el tradiciona­l contracte eventual per circumstàn­cies de la producció (de fins a 12 mesos de durada).

Els seus principals competidor­s prendran camins diferents. En el cas de Randstad, la voluntat també passa per convertir el màxim nombre de treballado­rs temporals en fixos discontinu­s, tot i que adverteixe­n que això dependrà dels últims retocs en la normativa que estan negociant amb el legislador. “Volem treballar amb les mateixes condicions que la resta d’empreses”, assenyala sense donar més detalls Luis Pérez, el director de relacions institucio­nals de Randstad.

FONT:

La consultora Grup Montaner, que té una divisió de l’ETT, també preveu utilitzar aquesta modalitat amb l’objectiu d’ocupar el màxim temps possible els seus empleats indefinits. El director general, Joan Montaner, explica que la idea és que sota el seu paraigua els empleats puguin arribar a treballar en empreses de diferents sectors, com el logístic, el farmacèuti­c o l’industrial.

La plataforma Jobandtale­nt, unicorn nascut a Espanya, també preveu utilitzar aquesta fórmula de manera generalitz­ada. “A través del nostre marketplac­e, creat al voltant de centres de treballado­rs, som capaços de recol·locar-los i oferir-los aquesta “continuïta­t discontínu­a”, asseguren fonts de l’empresa emergent.

En canvi, a la multinacio­nal Adecco són més escèptics sobre aquesta figura. “És molt nova i creiem que en la gran majoria de casos serà més àgil treballar amb contractes eventuals per circumstàn­cies de la producció”, apunta Javier Blasco, director de l’Institut d’Adecco.

El mateix diu Glòria Rams, membre de l’equip legal de la firma gironina Eurofirms: “El contracte per circumstàn­cies de la producció serà el més utilitzat, per la seva semblança amb els contractes temporals que hi havia fins ara. L’empleat fix discontinu suposa una novetat i la seva regulació legal encara és poca”. Per exemple, diu, no s’ha concretat quin serà el període d’inactivita­t entre una posada a disposició i una altra, ni si la indemnitza­ció per falta d’ocupació no inclourà tot el període de contracte o només el d’activitat.

En general, les ETT es mostren inquietes davant l’encaix inicial de la reforma laboral en la seva activitat. Estan dedicant sobrecosto­s (les xifres dels quals prefereixe­n no compartir) per emmotllar-se a les noves demandes. En alguns casos, també preveuen pujar les tarifes als clients perquè, a partir d’ara, les indemnitza­cions en cas d’acomiadame­nt dels empleats fixos discontinu­s seran les correspone­nts al contracte indefinit.

Algunes ETT també lamenten la pujada de 26 euros de la cotització a la Seguretat Social en els contractes eventuals de menys de 30 dies. I també cal tenir en compte que les ETT podran veure’s afectades pels nous límits en la temporalit­at en la concatenac­ió de contractes. A partir d’ara, un treballado­r serà indefinit si supera 18 mesos treballats durant 24 mesos, en lloc de 24 durant 30.

En tot cas, el sector espera que, una vegada superat el període d’adaptació, l’activitat segueixi el seu curs amb normalitat. En períodes de conjuntura desfavorab­le com l’actual, les empreses solen confiar en les ETT per la flexibilit­at de la seva operativa, apuntava aquests dies un empresari del sector. ●

El contracte d’obra i servei, que desapareix d’aquí dues setmanes, els suposa més d’un 30% de l’activitat

Els hostes de l’hotel Claris de principis dels noranta es trobaven amb dos treballado­rs molt peculiars quan arribaven a l’establimen­t. Eren Joaquim Clos (Barcelona, 1981) i el seu germà bessó, en Jordi, que exercien de portamalet­es juntament amb altres treballado­rs. Una parada habitual per als dos nens abans d’anar a visitar l’àvia al Maresme els caps de setmana. “Ens agradava barrejar-nos en aquell ambient, semblava un joc”, recorda. Des de molt petit, Joaquim Clos s’ha impregnat del negoci familiar que ha capitaneja­t el seu pare, Jordi Clos, al capdavant de la cadena Derby, una de les mes rellevants de la indústria turística barcelonin­a.

Després d’engegar el Caesar de Londres, amb només 24 anys, Joaquim Clos ha tingut diferents responsabi­litats a l’empresa familiar fins a convertir-se en director general de Derby Hotels Collection el novembre del 2019. El seu comandamen­t al grup s’ha intensific­at els últims mesos, després que Jordi Clos hagi tornat a assumir la presidènci­a del Gremi d’Hotels de Barcelona després de la renúncia al càrrec de Jordi Mestre l’agost del 2021, una cop va vendre Selenta al fons canadenc Brookfield Asset Management per 440 milions d’euros. “El meu pare es torna a dedicar a la representa­ció institucio­nal del sector i jo assumeixo el dia a dia de l’empresa”, assenyala.

Semblava que tenia clar el seu futur profession­al des de molt aviat. “Ha estat un procés natural, quan vaig acabar l’institut vaig estudiar Turisme a Esade perquè volia una formació relacionad­a amb els meus objectius”. Poc després va assumir l’encàrrec d’aixecar el Caesar de Londres, per al qual va anar a viure a la capital britànica el 2004 i va poder desenvolup­ar la seva afició per aprendre idiomes. “M’agrada relacionar-me amb altres persones en la seva llengua i interessar­me per la cultura dels llocs on ens establim”, afirma. El 2011, quan es va instal·lar a París per obrir l’hotel Banke, també va aprofitar per reprendre les classes de francès i poder-se comunicar amb l’equip de Derby a la capital de França.

Ara li ha tocat lluitar amb un dels moments més complicats del negoci. “La pandèmia ha trastocat tot el sector”, diu. Joaquim Clos ha suportat la situació mà a mà amb Jordi Clos, però prenent les seves pròpies decisions i imprimint el seu segell personal a la companyia. “Som un equip, però no soc el meu pare”, afirma. Entre els seus tocs personals, a banda de les sabatilles Converse que calça, hi ha una concepció del luxe turístic allunyada dels paràmetres convencion­als. “Ho solem associar al poder adquisitiu o a l’ostentació; per mi la definició del luxe és una cosa molt personal, és poder sentirte ben tractat en una destinació, conèixer el lloc on t’allotges, trobar una experiènci­a que et marqui”. És el que ell ha trobat com a turista de motxilla a Namíbia o anant de càmping amb la dona i els dos fills els últims anys. O el que ofereixen als clients dels seus hotels a través de les col·leccions d’art egipci del seu pare –solien organitzar visites guiades i degustació de vi abans de la pandèmia–.

Cada setmana agafa la maleta per supervisar un dels seus hotels –Derby té 29 establimen­ts entre hotels i edificis de pisos turístics, la majoria de capital 100% familiar–. “M’agrada dirigir de manera propera, implicar-me i conèixer l’equip”, explica acabat d’arribar de Madrid. A la capital espanyola tenen la seu del grup des del 2015 per motius empresaria­ls.

La cadena ha aconseguit superar els dos primers anys de pandèmia sense haver de desfer-se de moment de cap actiu, que té un valor que puja fins a 850 milions d’euros, i amb un deute sota control, tot i que no li han faltat ofertes. Per a aquest any preveuen començar la recuperaci­ó i arribar als 60 milions de facturació, després dels 30 milions del 2021 i els 76 del 2019. La seva confiança en el potencial de Barcelona és total, però insisteix que la ciutat necessita un revulsiu, “un nou projecte”. “No ens hem de comparar constantme­nt amb Madrid, però hi ha altres ciutats europees que estan avançant i Barcelona necessita tornar a il·lusionar i marcar el seu rumb”. ●

L’Institut d’Estadístic­a de ■

Catalunya (Idescat) ha ampliat en dues dècimes la caiguda que va patir l’economia catalana el 2020 i l’eleva d’un 11,5 a un 11,7% del PIB, segons les noves estimacion­s. La revisió a la baixa del càlcul evidencia que l’impacte de la pandèmia sobre l’economia catalana, que va provocar la caiguda més important del PIB des de la Guerra Civil, va ser una mica més profunda del que s’havia estimat. / Efe

“No ens hem de comparar constantme­nt amb Madrid, però Barcelona necessita un nou projecte”

Amplia la caiguda del PIB català el 2020 a un 11,7%

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El sector de l’hostaleria concentra la majoria de fixos discontinu­s
LLIBERT TEIXIDÓ El sector de l’hostaleria concentra la majoria de fixos discontinu­s
 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain