La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vetar la nostra cultura

-

Barcelona celebrarà la setmana que ve un concert per recaptar fons en suport d’Ucraïna. Una de les estrelles serà el mestre Jordi Savall, que dirigirà, a L’Auditori, el colpidor Da pacem Domine d’Arvo Pärt, tal com avança avui la secció de Cultura. Serà una excel·lent ocasió per sublimar a través de la música els sentiments enfrontats de ràbia, solidarita­t i compassió que genera en les nostres societats l’atac a Ucraïna.

Però si bé abunden exemples com aquest de suport al país agredit per Vladímir Putin, també proliferen, de manera preocupant, les mostres de rebuig de tot el que simplement té a veure amb Rússia, ja sigui un intèrpret que no ha repudiat amb prou contundènc­ia l’ofensiva, o un músic del XIX que una vegada va compondre un passatge amb ressons castrenses. Putin ha convertit el seu país en un estat policial que estén els seus tentacles pel planeta. Tot ho sent i tot ho veu. Resulta raonable vetar una gran estrella o una institució cultural compromese­s amb el Kremlin, però potser ho sigui menys exigir els altres artistes que abominin en públic del president si en fer-ho posen en perill la seva seguretat i la de les seves famílies. És possible solidaritz­ar-se amb els ucraïnesos i alhora entendre que no es pot sotmetre a un doble càstig els milions de russos que detesten Putin i la seva deriva totalitàri­a. Com els centenars de persones que cada dia fugen des de Sant Petersburg cap a Hèlsinki deixant tota la seva vida darrere. Elles també poden ser considerad­es víctimes del sàtrapa, encara que no ho siguin, per descomptat, en la mateixa mesura que els habitants assetjats de Mariúpol, Khàrkiv o Kíiv.

Excedir-se en el veto de tot el que és rus suposa, a més, renegar de les nostres pròpies arrels, ja que és difícil entendre els últims dos segles de cultura occidental sense la influència de la literatura, la música, la dansa o el teatre de Rússia. I viceversa: no és anecdòtic que un dels grans personatge­s de la literatura russa, l’Idiota de Dostoievsk­i, estigués inspirat en el llunàtic Don Quixot de Cervantes. Tant de bo la seva lectura primerenca hagués empès Putin a estimar i a respectar els seus semblants com ho feien aquests dos antiherois de la literatura universal.

 ?? Miquel Molina ?? Director adjunt
Miquel Molina Director adjunt
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain