La Vanguardia (Català-1ª edició)

El perillós estancamen­t de l’exèrcit rus

La falta d’avenços al front és directamen­t proporcion­al a la crueltat en els atacs a la població

-

Els greus errors de càlcul i els errors logístics de l’exèrcit rus, juntament amb la inesperada efectivita­t de la resistènci­a ucraïnesa, han portat les forces invasores a una situació d’estancamen­t. Però, segons tots els observador­s i experts, i com diu l’exdirector de la CIA i general retirat, David Petraeus, aquell encallamen­t “no és un alto el foc i està resultant molt sagnant”. Els fracassos militars de Vladímir Putin de les primeres setmanes d’ofensiva el converteix­en en una bèstia ferida i el fan més perillós que mai, com ja s’està veient en la creixent crueltat i caràcter indiscrimi­nats dels atacs dels seus soldats a la població civil.

Segons informes de les agències occidental­s d’Intel·ligència, les línies del front tot just s’han mogut en més d’una setmana, i els russos estan sent assassinat­s o ferits a raó de mil al dia. El Govern ucraïnès diu que sis generals russos han mort; si és cert, seria insòlit en una guerra com aquesta.

Les imatges de cadàvers de civils ucraïnesos destrossat­s apareixen intercalad­es ja no només amb altres d’atacants morts i de tancs russos destruïts, sinó de soldats russos que es rendeixen o que, famolencs, roben aliments als grangers locals.

El paradigma d’aquesta evolució i la clau del futur progrés de la guerra es troba a l’assetjada ciutat de Mariúpol , on la majoria dels edificis són en ruïnes. Les autoritats ucraïneses ahir van dir que l’exèrcit rus va bombardeja­r una escola d’art que allotjava unes 400 persones; això després d’haver fet el mateix amb un teatre on es creu que s’hi refugiaven més de 1.000 persones, de les quals 130 han estat rescatades amb vida.

Amb 350.000 habitants de Mariúpol refugiats sense gairebé aliments ni accés a l’electricit­at o a aigua corrent, i entre acarnissat­s combats de carrer, els russos necessiten prendre la població per unir les seves forces al sud i l’est d’Ucraïna, avançar cap al nord i continuar ocupant ciutats. Però analistes militars citats per AP apunten que encara que aconseguei­xin prendre Mariúpol, les tropes russes poden estar massa esgotades per ajudar a assegurar els avenços russos en altres fronts.

“No crec que les forces ucraïneses puguin expulsar del país les forces russes, però tampoc que les forces russes puguin prendre molt més d’Ucraïna”, afirma Rob Lee, exinfant de marina dels Estats Units, avui membre principal de l’Institut d’Investigac­ió de Política Exterior.

Rússia necessitar­ia 800.000 soldats, gairebé tot el seu exèrcit en actiu, per controlar Ucraïna durant un període prolongat, indica Michael Clarke, del grup d’experts britànics Royal United Services Institute. “Llevat que els russos pretenguin ser completame­nt genocides, hi haurà una guerra de guerrilles constant”,

El Ministeri de Defensa britànic diu que el fracàs de Rússia per obtenir el control de l’espai aeri ucraïnès “ha minvat significat­ivament el seu progrés operatiu”, obligant-los a dependre d’armes llançades des de Rússia o des de punts d’Ucraïna controlats pel seu exèrcit.

D’altra banda, el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, va descartar ahir que l’ús de míssils hipersònic­s per part de Rússia marqui un abans i un després en la contesa. Es referia a la utilitzaci­ó d’aquest arma en la destrucció d’un dipòsit de municions i un magatzem de combustibl­e. “No ho veig com un punt d’inflexió. Crec que Rússia l’utilitza per guanyar impuls”, va dir Austin.

Una altra cosa seria que Rússia utilitzés armes químiques i biològique­s. “Seria un pas molt greu que rebria una resposta contundent”, va avisar Austin. c

 ?? GLEB GARANICH / REUTERS ?? Un soldat ucraïnès sosté una sofisticad­a arma antitanc
GLEB GARANICH / REUTERS Un soldat ucraïnès sosté una sofisticad­a arma antitanc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain