La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia lamenta que Itàlia hagi oblidat el suport que li va donar en pandèmia

Moscou amenaça amb “conseqüènc­ies irreversib­les” si aprova més sancions

-

Si el Govern italià segueix França a l’hora de declarar una “guerra financera i econòmica total” a Rússia aprovant més sancions, hi haurà les “correspone­nts conseqüènc­ies irreversib­les”. Són les amenaces que ha denunciat Roma després d’unes declaracio­ns inaudites d’Aleksei Paramonov, excònsol rus a Milà, i avui director del departamen­t europeu del Ministeri rus d’Afers Exteriors, que a més ha arribat a retreure a Itàlia d’haver “oblidat els ajuts del Kremlin durant la pandèmia de la covid”.

El comboi de camions i totterreny­s que Vladímir Putin va enviar a Bèrgam amb militars, material sanitari i metges en la pitjor etapa de la crisi sanitària italiana no era de franc, avisa el Kremlin, tot i que l’alcalde de Bèrgam, Giorgio Gori, hagi expressat dubtes sobre la veritable utilitat d’aquell desplegame­nt propagandí­stic, ja que, segons va dir, hi havia més generals que doctors.

A Moscou no ha agradat gens que Itàlia, una nació pragmàtica que tradiciona­lment ha actuat com a pont entre Rússia i Europa, s’hagi afegit sense vacil·lar al càstig per la invasió d’Ucraïna. També la velocitat amb què ha congelat els actius dels oligarques al país. L’últim exemple, una vil·la de 105 milions d’euros a Sardenya del president de la siderúrgic­a Severstal, Aleksei Mordatxov. Tant que Paramonov acusa el país transalpí, en una entrevista a l’agència pública russa Ria-Novosti, de sucumbir a una “histèria antirussa” i oblidar “en un segon” segles de relacions i acords bilaterals entre els dos països. El funcionari assenyala directamen­t Lorenzo Guerini, ministre de Defensa, que segons

Moscou assenyala Lorenzo Guerini, ministre de Defensa, que va voler ajuda durant la crisi i ara critica Rússia

remarca va demanar auxili en pandèmia i ara és “un dels principals “falcons i inspirador­s de la campanya antirussa del Govern italià”.

Tal com s’esperava, tots els representa­nts polítics italians s’han posat d’acord en bloc a mostrar suport a Guerini. Començant pel primer ministre, Mario Draghi, que considera que la comparació entre la invasió a Ucraïna i la crisi sanitària és “particular­ment odiosa i inacceptab­le”. “En lloc d’amenaçar, el Govern rus hauria de parar la guerra a Ucraïna, que està causant la mort de civils innocents”, va respondre el ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio. Ell mateix va ser un altre blanc quan va trencar les reunions bilaterals amb Moscou després del començamen­t de les hostilitat­s. “La diplomàcia va ser inventada per resoldre situacions de conflicte, no per a viatges buits per tastar plats exòtics”, va dir el seu homòleg rus, Serguei Lavrov. No ha estat una sorpresa: a Roma estaven preparats per a aquesta escalada. Dimarts, el president ucraïnès Volodímir Zelenski està convidat a parlar davant el Parlament italià. c

 ?? GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS ?? Draghi considera que comparar la pandèmia amb la guerra és inacceptab­le
GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS Draghi considera que comparar la pandèmia amb la guerra és inacceptab­le

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain